Лидерът на гръцката неонацистка партия "Златна зора" Никос Михалолякос бе осъден на 13 години строг затвор от Наказателния съд в Атина, който го призна за виновен в ръководство на престъпна организация, предаде АФП.

И други високопоставени членове на "Златна зора" получиха присъди затвор. Сред тях е евродепутатът Янис Лагос, бивш член на партията, който също получи 13 години затвор. По искане на Гърция трябва да бъде свален депутатският му имунитет и да бъде издадена заповед за арест.

Дясната ръка на Михалолякос Христос Папас и бившият говорител на партията Илияс Касидиарис, бившите депутати Илияс Панагиотарос и Георгиос Герменис също получиха по 13 години затвор.

Само Артемис Матиапулос получи 10 години затвор.

Очаквано Йоргос Рупакиас, активист на "Златна зора", бе осъден на доживотен затвор за убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас

"Златна зора" е основана през 80-те години на миналия век като неонацистка организация. Партията изгря на политическата сцена през 2012 г. в разгара на икономическата криза в Гърция и стана трета парламентарна сила. Тя често е била смятана за пример от много крайнодесни групи в Европа и на други места и присъства в парламента на Гърция от 2012 до 2019 г.

Срещу партията през 2015 г. започна голям съдебен процес, провокиран от фаталното намушкване с нож на рапъра Павлос Фисас през 2013 г. Делото обедини четири случая в един процес: убийството на Фисас, нападения срещу египетски рибари през 2012 г. и срещу активисти с леви убеждения през 2013 г.

Убийството на рапъра през нощта на 18 септември 2013 г. шокира Гърция в разгара на финансовата криза и накара властите да предприемат съдебно преследване срещу ръководители и членове на партията, отговорна за убийства и прояви на насилие срещу мигранти и леви активисти от 90-те години на миниалия век, но която се ползваше дотогава с почти пълна безнаказаност.

В понеделник Наказателният съд в Атина отхвърли всички смекчаващи вината обстоятелства, които биха могли да облекчат присъдите затвор за лидерите на неонацистката партия.

След съдебен процес, продължил пет години и половина, съдът единодушно обяви миналата седмица "Златна зора" за "престъпна организация". Тази присъда бе определена като "историческа" от президента на страната Катерина Сакеларопулу.

Процесът доведе постепенно до упадъка на Златна зора, която не получи нито едно депутатско място в парламента на последните парламентарни избори през юли 2019 г.