Войските на либийския лидер Муамар Кадафи напредват, медиците са напуснали страната и са изпратени обратно в Египет, поясни говорител на "Лекари без граници", според когото всички напускат Бенгази, и хуманитарни служители, и журналисти, съобщи БТА.

Според комюнике, поместено на сайта на организацията, тя ще направи опит да поддържа и занапред медицинските учреждения в Либия, най-вече чрез доставки на медикаменти и консумативи. В момента "Лекари без граници" е доставила в Либия 33 тона медицински товари, но екипите й не могат да стигнат без проблеми зоните, където има най-голяма нужда от тях, се казва в документа. Организацията е изпратила медици и в Тунис - на либийската граница, но властите в Либия им отказват достъп в страната, където според мнозина очевидци режимът жестоко потиска населението, добавя АФП.

Либийското правителство се надява до дни да си върне контрола над превзетите от бунтовниците територии, каза външният министър на страната Халед Каим. Според властите до 3000 бунтовници се бият срещу правителствените сили от крепостта си в Бенгази. През нощта опозицията в града използва противовъздушни оръдия и тежка артилерия. През последните десетина дни силите на Кадафи напредват на изток и досега са успели да отвоюват обратно градовете Зауия, Укайла, Рас Лануф, Брега и Аджабия.

Вчера пък Преходният национален съвет на Либия официално настоя пред външните министри на страните от Г-8 да наложат забранена за полети зона над Либия и да нанесат прецизни удари върху позициите на правителствените войски и върху убежището на полковник Кадафи, пише руският вестник "Комерсант".

"Защо не? Ако той умре, никой няма да пророни и сълзица", заявил представител на въстаниците, запитан дали опозицията призовава либийският лидер да бъде физически ликвидиран.