Протестът съвпадна с официалната траурна церемония в памет на жертвите на инцидента, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Самолетът "Туполев-154" с Качински, съпругата му, много полски висши политици и военни се разби при опит за приземяване в гъста мъгла в западния руски град Смоленск на 10 април 2010 г. Те трябваше да пристигнат в Русия за мероприятия за 70-ата годишнина от смъртта на полските офицери в Катин.

Много националисти, сред които братът близнак на Лех Качински - Ярослав Качински - лидер на партията "Право и справедливост", смятат, че катастрофата е атентат и обвиняват руските власти и либералното правителство на Полша.
Очаква се полската опозиция днес да проведе големи протестни шествия в следобедните часове и вечерта.
Демонстранти запалиха снощи чучело на руския премиер Владимир Путин пред посолството на Русия във Варшава и заявиха, че самолетната катастрофа е била покушение, предаде Асошиейтед прес.

Точно 8.41 часа, в който се разби президентският самолет, в цяла Полша бе обявена минута мълчание. Ярослав Качински положи цветя пред президентския дворец във Варшава.
Представители на властта, начело с държавния глава Бронислав Коморовски, почетоха паметта на жертвите на трагедията на военното гробище Повонзки във Варшава. Коморовски и премиерът Доналд Туск присъстваха на възпоменателно богослужение, което премина без Ярослав Качински.

Във възпоменателната церемония в Смоленск пък участваха полският министър на културата Богдан Здройевски и председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин.
Наришкин обяви, че руската страна ще издигне на мястото на трагедията мемориал - дълга стена с височина 220 см, на която ще бъдат изписани имената на жертвите, допълни ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
В грузинската столица Тбилиси също днес бе открит бюст-паметник на Лех Качински, издигнат на едноименен площад.

Генералната прокуратура на Русия обяви днес, че е предала на полската страна още два тома от разследването на причините за катастрофата.
Русия е готова да започне процедура на техническото съгласуване на процеса по предаване на полската страна на фрагменти от правителствения самолет, съобщи говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин. „Предаването може да започне след края на разследването и взимането на процесуално решение”, добави той.
По думите му, материалите по делото са над 200 тома. За инцидента са разпитани над 500 свидетели, изследвани са над 1500 различни обекти и документи и са проведени 328 съдебни експертизи.

В доклада си от август м.г. полската анкетна комисия призна, че основните причини за катастрофата в Смоленск се дължат на полската страна. Веднага след това правителството уволни висши ръководни кадри на полските ВВС, отговарящи за обучението на пилотите.

Миналия месец пък излезе доклад на Върховната контролна палата на Полша, според който самолетът изобщо не имал право да излита, тъй като летището Смоленск-Северни не е било в полския регистър на действащите аерогари.