Русия разполага с информация за опити за взривяване на газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в Черно море. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на Бангладешката асоциация на възпитаниците на съветски и руски университети в руското посолство в републиката, предава ТАСС.

"Сега, когато всички настояват да им позволим отново да изнасят зърно, ние не им забраняваме, просто няма да ги пуснем през хуманитарните коридори, които бяха отворени и които бяха използвани за атаки не само срещу нашите кораби, но и срещу цивилни", каза министърът.

"И се опитаха да атакуват военни кораби, които патрулираха по трасето на газопровода "Турски поток" и газопровода "Син поток". А те започнаха да патрулират в тези участъци на Черно море, защото има информация, че се опитват и да ги взривят, както бяха взривени "Северните потоци", коментира още Лавров.

Ръководителят на руското външно министерство обърна внимание, че в тази връзка "никой не провежда никакво разследване както трябва".

"Те само съобщават, че националните власти се занимават с този въпрос. Няма информация", подчерта Лавров.

По-рано руският президент Владимир Путин на пресконференция след преговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган заяви, че газопроводите "Турски поток" и "Син поток", по които Русия доставя газ на Турция, са обект на непрекъснати атаки, включително с дронове, "които се изпращат за тези атаки от украинските черноморски пристанища".