Група природозащитници призовава фризьорските салони в Обединеното кралство да рециклират подстриганата коса на клиентите с цел почистване на моретата и океаните, производството на компост или на електричество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лондон може и да е авангарден град по отношение на прическите, но изостава по отношение на рециклирането на отпадъците от фризьорския отрасъл. Ето защо организацията "Колектив Зелен салон" се е заела да покаже, че нещата могат да се променят.

В един от лондонските салони Фрай Тайлър, един от основателите на Колектива, демонстрира как с коса може да се пречисти замърсена вода. В съд той сипва вода и после излива вътре моторно масло. След това натъпква памучна мрежа с коса от подстригани клиенти на салона. После прокарва този вързоп по повърхността на замърсената вода и след няколко секунди тя е отново чиста, посочва Франс прес. "Косите абсорбират по естествен път маслото и го задържат", казва Тайлър.

Според експертите кило коса абсорбира до 8 литра петрол. Идеята да се използва косата като филтър за пречистване идва от САЩ. Подобни филтри са тествани почти навсякъде по света, за да абсорбират въглеводороди в морето, както например по време на черния прилив, предизвикан от крушението на японски петролен танкер на остров Мавриций през юли 2020 г.

Според "Колектив Зелен салон" отпадъците от фризьорския отрасъл във Великобритания могат да запълнят над 50 футболни стадиона на година. Освен косите на подстриганите клиенти, които отиват на боклука, сега около 30 000 салона и 100 000 независими фризьори в страната изливат огромни количества химикали в мивката, казва Тайлър. "Колектив Зелен салон" насърчава фризьорите да събират всичко това, вместо да го изливат. После тези продукти отиват в централа, която произвежда електричество.

В някои салони в Лондон идеите на "Колектив Зелен салон" вече се прилагат. В салона на Адам Рийд например има различни кошчета за отпадъци. В едното се хвърлят подстриганите коси, във второ - предпазни маски и ръкавици, в трето - метали, в четвърто - хартия, а в пето - пластмаса. Салонът рециклира и остатъците от продукти за боядисване. Освен това Рийд добавя във фактурата на клиентите една или две лири така наречена зелена такса. Това се налага тъй като членството на фризьорските салони в "Колектив Зелен салон" се заплащат. Всеки салон плаща 120 лири членска такса.

Косите може да се използват и за компостиране. Те са богати на азот и това ги прави идеално допълнение за торовете. Райън Крофорд, който е собственик на салон в Милтън Кийнс, на около 80 километра северно от Лондон и член на "Колектив Зелен салон", експериментира в градината си. В слънчев юлски ден той показва кълнове от зеле, обградени с коса, и други без коса около тях. Първите никнат безпроблемно, а вторите са изгризани и хилави. Според него косата създават защитна бариера около основата на зеленчуците и държи на разстояние охлювите, а също задържа и влагата. "Косата е всъщност една супер храна за почвата", казва Крофорд.

За година 600 фризьорски салона в Обединеното кралство и Ирландия са се присъединили към "Колектив Зелен салон", който е събрал около 500 килограма коса. Те са били използвани за изчистване разлив на въглеводороди в Северна Ирландия, за изчистване на водата на други водни пътища и за компостиране. Колективът е събрал от фризьорските салони и 3,5 тона метал, които сега се рециклират.