Лидерът британската опозиция Джереми Корбин каза, че няма да води своята Лейбъристка партия на следващи парламентарни избори след вчерашното катастрофално поражение, предаде ДПА.

"Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристаката партия", каза той в своя избирателен район в северната част на Лондон, където бе преизбран за депутат.

"Няма да предвождам партията в бъдещи кампании за общи избори", каза той.

Екзитполове и резултати от частичното преброяване на гласовете показват, че консерваторите на премиера Борис Джонсън печелят голямо мнозинство, а лейбъристите губят около 60 от местата си в 650-местната долна камара на парламента.

Борис Джонсън също бе преизбран в Камарата на общините, предаде Ройтерс.

Той каза в своя избирателен район Ъксбридж, че неговото правителство получава силен мандат за довеждане на Брекзит докрай.

"Мисля, че това ще се окаже исторически момент, който ни дава шанс да изпълним демократичната воля на британския народ, да променим към по-добро тази страна и да реализираме потенциала на целия народ", каза той.

Лидерката на проевропейските "Либерални демократи" Джо Суинсън загуби мястото си в долната камара за сметка на кандидата на Шотландската национална партия.

Суинсън, която оглави партията през юли и води кампания за оставане в ЕС, загуби мястото си с едва 149 гласа.

"Шотландия трябва да получи право да организира нов референдум за мястото си в Обединеното кралство след категоричната победа на националистите във вчерашните избори", каза след вота Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.

Според екзитпол нейната Шотландска национална партия печели 55 места в парламента от общо 59 избирателни района в северната британска провинция. Стърджън заяви в ефира на "Скай нюз", че трябва да се даде възможност на "народа на Шотландия да направи избор за собственото си бъдеще".

"Има ясно желание и подкрепа за идеята, че Шотландия не бива да бъде връзвана с правителство на Борис Джонсън и откъсната от Европа против волята й", каза тя.