Китай организира грандиозен спектакъл в чест на стогодишнината от създаването на Китайската комунистическа партия. Основен акцент на проявата, председателствана от президента Си Цзинпин, бе възстановяването на страната след кризата с COVID-19, предаде Франс прес.

Спектакълът, включващ артистични изяви, танци и заря, бе организиран на националния стадион в Пекин, известен с прозвището "Птичето гнездо", при строги мерки за сигурност и не бе предаван пряко по телевизията. Той включваше внимателно хореографирани сцени от историята на комунистически Китай под музикален акомпанимент.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

На голям екран се появиха ликовете на основните лидери от Мао Цзедун до Си Цзинпин, като внимателно бяха пропуснати най-мрачните глави от новата история, в това число глада и чистките през Културната революция и репресиите срещу студентското протестно движение на площад "Тянанмън" в Пекин. Специално внимание бе обърнато на справянето с епидемията от коронавирус в Китай и изпращането на китайски астронавти в Космоса.

Снимка: БТА/АП

По случай стогодишнината, която се чества на 1 юли, Си Цзинпин връчи на 29 души нов партиен орден - "1 юли", и призова членовете на партията да й останат верни и да продължат да служат на народа си, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/АП

Тържествената церемония се състоя в парламента и бе предавана пряко по националната телевизия.

Снимка: БТА/АП

Орденът "1 юли" бе учреден през 2017 г. от ККП като висше партийно отличие и бе връчен днес за първи път по случай годишнината на партията.

Снимка: БТА/АП

В речта си на церемонията китайският лидер подчерта, че носителите на този орден са хора от народа, обикновени герои, "безмълвно предани на делото си", предаде ТАСС.

Снимка: БТА/АП

Си призова лауреатите и всички партийни членове "да бъдат твърди във верността си и любовта към партията и народа, да въпл ътят това в дела, да посветят всичко, дори скъпоценния си живот, на партията и народа", съобщи Ройтерс.

Снимка: БТА/АП

В Китайската компартия членуват 91,9 милиона души или 6,6 на сто от населението на Китай.

Снимка: БТА/АП

В четвъртък, на 1 юли, Си Цзинпин ще произнесе дългоочаквана голяма реч по случай юбилея.

Снимка: БТА/АП