Здравните служители в Китай публикуваха първите обобщени подробности за развитие на епидемията, предизвикана от новия коронавирус Covid-19, базирани на изследвания на повече от 70 000 случая. Това е най-голямото проучване от началото на епидемията.

Данните от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (Chinese Centre for Disease Control and Prevention - CCDC) установяват, че повече от 80% от случаите са били леки, като най-застрашени са болните и възрастните хора.

Резултатите показват, че общата смъртност, причинена от вируса е 2,3%. Смъртността в провинция Хубей, където е огнището на заразата, е 2,9%.

По последни официални данни смъртните случаи в Китай са 1868 при 72 466 заразени.

През последния ден има 98 нови смъртни случая и 1886 новозаразени в Китай, 93 от които починали и 1807 заболели само в провинция Хубей. Според китайските власти повече от 12 000 души са оздравели.

Най-застрашени са медицинските работници

По информация от доклада най-застрашени са медицинските работници, които са на "фронта". Директорът на болница "Учан" в град Ухан, столицата на провинция Хубей, почина днес от коронавируса.

Лю Чжъмин, роден през 1969 г. в Хубей, стана първият ръководител на медицинско заведение в Китай, починал от това заболяване. На 14 февруари бе съобщено за смъртта на 59-годишна медицинска сестра от същата болница, починала от коронавируса.

По данни на китайските власти към 14 февруари броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус сред медицинските работници е надхвърлил 1700 души. Шестима от тях са починали.

Какво още ни казва изследването, кои са в най-голям риск

Документът на CCDC, публикуван в понеделник в Китайския журнал по епидемиология, разглежда всички 72 314 случая на Covid-19, диагностицирани в Китай към 11 февруари, включително потвърдени, тези под наблюдение и онези, при които не са се появили симптоми, съобщи Би Би Си (BBC).

18 февруари. Командировани от друга провинция китайски медици се надъхват и готвят да влязат в болничните отделения в Ухан, провинция Хубей, която е огнището на новия коронавирус. Вече няколко медицински работници починаха, сред тях и директорът на болницата в Ухан

Снимка: XINHUA/БТА

Въпреки че резултатите до голяма степен потвърждават предишните описания на вируса и модели на разпространение на заразата, проучването включва подробна разбивка на 44 672 потвърдени случая в цял Китай.

Някои от направените заключения включват следното:

  • Около 80,9% от случаите на зараза са класифицирани като леки, 13,8% като тежки и само 4,7% като критични.
  • Най-високата степен на смъртност е при хора на възраст 80 и повече години - 14,8%.
  • При деца до 9 години не е имало смъртни случаи, а до 39-годишна възраст смъртността остава ниска - 0,2%.
  • За следващите възрастови групи смъртността нараства постепенно: за хората в групата 40-50 години тя е 0,4%, за 50-60 г. е 1,3%, за 60-70 г. е 3,6%, а за 70-80 г. е 8%.
  • По пол - повече са смъртните случаи при мъжете - 2,8%, отколкото при жените - 1,7%.
  • В по-голям риск са хората със сърдечно-съдови заболявания (на първо място), следвани от болните от диабет, страдащите от хронични респираторни заболявания и хипертония.

На 13 февруари Китай разшири дефиницията си за диагностициране на хора, като сред тях вече се включват "клинично диагностицирани случаи", които по-рано бяха броени отделно от "потвърдени случаи".

Първите реакции от СЗО след оповестяване на документа

Генералният директор на СЗО етиопецът Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че публикуваният от Пекин документ за над 44 хиляди потвърдени носители на вируса хвърлят поглед върху възрастовите граници на заболелите, остротата на болестта и нивата на смъртност.

"Данните също показват спад в новите случаи", каза директорът пред репортери, но по думите му "тази тенденция трябва да се тълкува много внимателно", защото "тенденциите могат да се променят". "Прекалено рано е да кажем, дали това дали този спад ще продължи. Всеки сценарий е все още на масата", заключи Гебрейесус.

Кога ще е пикът на епидемията

Пикът на епидемията, предизвикана от новия коронавирус в Китай, ще продължи от средата до края на месец февруари, след което ситуацията ще се стабилизира, предвиждат китайските власти, предаде междувременно ТАСС.

"Според съществуващите математическите модели и благодарение на действащите мерки на правителството пикови стойности на заболяванията могат да бъдат достигнати във втората или третата десетдневка на месец февруари", заяви Чжун Наншан, ръководител на специалната комисия за борба с разпространението на пневмонията към Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР.

По неговите думи към месец април епидемиологичната обстановка в страната ще се стабилизира.

Има ли шанс за ваксина скоро

Най-малко година, година и половина ще са необходими за разработването и клиничните изпитания на ваксината срещу новия коронавирус, съобщи Си Ен Ен, цитирана от БТА. Телевизионният канал цитира мнението на американския вирусолог Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания.

"Ако разпространението на вируса придобие по-широко разпространение в целия свят, ще бъдем изправени пред риска от възникване на глобална пандемия. Засега считам, че рискът от коронавируса в САЩ е минимален и хората трябва да се спокойни и да се занимават с обичайните си дела. Но ситуацията с коронавируса трябва да се следи отблизо, защото бързо може да се промени".

По оценка на Антъни Фаучи работата по завършването на разработката и клиничните изпитания на ваксината срещу новия коронавирус ще отнемат година, година и половина.

Ръководителят на Националния съвет по търговия към Белия дом Питър Наваро съобщи миналия петък, че пет големи американски фармацевтични компании разчитат до месец ноември на тази година да подготвят около 150 милиона дози ваксини срещу новия коронавирус. Във Вашингтон разчитат изпитанията и производството на ваксината срещу новия коронавирус да започне между края на този месец и средата на месец март, заяви Наваро.