Китайски турист на 80 години, заразен с новия коронавирус и хоспитализиран в Париж в края на януари, е починал в петък вечерта. Това съобщи днес френският министър на здравеопазването г-жа Анес Бюзен, цитирана от Франс прес.

Това е първият смъртен случай извън Азия, първият в Европа, подчерта Бюзен на пресконференция.

Досега има регистрирани само три смъртни случая извън континентален Китай, предизвикани от новия коронавирус: във Филипините, в Хонконг и в Япония.

Шестима от 11-те души с потвърдена диагноза за заразяване с вируса във Франция продължават да бъдат хоспитализирани и тяхното здравословно състояние не буди тревога, а четирима са излекувани, допълни френската министърка на здравеопазването.

Бил Гейтс предупреди, че ако новият коронавирус се разпространи в Африка, ситуацията може да бъде по-драматична, отколкото в Китай, където цели градове бяха блокирани, за да бъде овладяна епидемията, предаде ДПА.

Ако болестта се разпространи в Африка, положението ще бъде "по-драматично, отколкото в Китай", каза Гейтс.

"Не искам да омаловажавам случващото се в Китай", каза снощи основателят на Майкрософт и филантроп на конференция на Американската асоциация за развитие на науката в Сиатъл.

Вирусът, с който се заразиха над 66 000 души и отне живота на над 1500 души в Китай, може да постави света "в много тежка ситуация", добави Гейтс. "Това е огромно предизвикателство", каза той.

Много неща не знаем за тази епидемия, но има и много, които все пак знаем, а те показват, че ситуацията може да стане много драматична, особено ако се разпространи към райони като Субсахарска Африка и Южна Азия, заяви Гейтс.

Извън пределите на континентален Китай в световен мащаб бяха потвърдени неколкостотин заразявания. Потвърждението за първата диагноза в африканска страна дойде вчера от Египет.

Фондацията на Гейтс и съпругата му Мелинда създаде фонд от около 100 милиона долара, който е на разположение за борбата с епидемията и разработването на ваксина.

 

Китай е уверен, че епидемията от новия коронавирус скоро ще приключи и че отражението й върху икономиката ще бъде само временно. След това тя ще отбележи скок, заяви днес заместник-министърът на външните работи на Китай Цин Ган, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността.

Въздействието на епидемията върху китайската икономика ще бъде краткосрочно и временно, каза той, цитиран от Ройтерс.

Когато епидемията свърши, подложеното на натиск потребителско търсене бързо ще се освободи и икономиката ще отбележи силен скок, допълни китайският заместник-министър.