Японското министерство на здравеопазването съобщи днес, че още 99 души на круизния кораб, поставен под карантина в пристанище Йокохама, са дали положителни проби за новия коронавирус, с което общият брой на случаите на плавателния съд стана 454, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Японските здравни власти досега са изследвали общо 1723 души на борда на "Даймънд принсес" (The Diamond Princess), където имаше 3700 пътници и екипаж, съобщи обществената телевизия Ен Ейч Кей.

От новооткритите 99 случая, 43 са на японци, посочи още министерството.

Сред новоустановените случаи на зараза има и руска гражданка. Това е първи случай на заразен руски гражданин на борда "Даймънд принсес", предаде ТАСС. Предстои прехвърлянето на рускинята в болница.

Смята се, че жената е първият руски гражданин, заразен с новия вирус, отбелязва Ройтерс. В Русия бяха открити два случая на заразата, но те са китайски граждани.

Корабът под карантина

"Даймънд принсес", чийто собственик е "Карнивал круизис", беше поставен под карантина на 4 февруари в условията на разрастваща се пандемия от новия коронавирус, появил се в китайски град Ухан.

Поне 65 души, носители на вируса, са прехвърлени на брега в Япония.

Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като предупреди вчера, че Япония навлиза в "нова фаза" на вирусната инфекция. Вече се установяват нови случаи на зараза у хора, които не са се върнали от Китай, където е огнището на епидемията, и не са били в контакт с хора от Китай.

Китай съобщи, че досега с вируса са се заразили над 70 000 души, а броят на смъртните случаи в страната е достигнал 1700, посоча ДПА.

Корабът напусна Йокохама на 20 януари и се върна на 3 февруари. Първият пътник с установено наличие на новия коронавирус беше китайски гражданин, който слезе на 25 януари в Хонконг.

С автобуси евакуират пасажерите американци от круизния кораб под карантина, 17 февруари

Снимка: AP/БТА

По решение на японските власти на круизния кораб беше обявена карантина, която се очаква да продължи до 19 февруари.

Какво се случва с пасажерите на кораба

Британският "Индипендънт" съобщава, че британска съпружеска двойка - Дейвид и Сали Ейбъл - блокирана заради карантина на борда на круизния кораб "Даймънд принсес" в японското пристанище Йокохама, е упрекнала премиера Борис Джонсън и правителството, че не им помагат.

В излъчено вчера във Фейсбук видео Дейвид Ейбъл, който се представя като "заклет привърженик на торите", заявява, че "няма никакво доверие" в премиера.

"Оказа се много по-тежко, отколкото изобщо съм си представял, че може да стане в тази ситуация", посочва Ейбъл.

Говорител на британското външно министерство заяви пред "Индипендънт", че ведомството работи "денонощно", за да гарантира, че британските граждани на борда на кораба са добре, и добави, че то е в контакт с японските власти.

"Дейли телеграф" отбелязва във връзка с това, че британските министри се съпротивляват на натиска да върнат незабавно във Великобритания общо 78-те британски граждани на борда на кораба, въпреки че САЩ, Канада, Хонконг, Южна Корея и Италия вече предприемат активни действия за спасяване на своите граждани, намиращи се на плавателния съд.

Четиридесет и четирима американци на борда на круизен кораб дадоха положителна проба за коронавируса, съобщава "Вашингтон пост". Изданието посочва, че правителството на САЩ е евакуирало стотици свои граждани от борда на "Даймънд принсес", но според представител на американските здравни власти 44 други граждани на САЩ от кораба са дали положителни проби за коронавируса и ще останат в японски болници, докато се възстановят.

Изданието отбелязва, че пътниците на борда на двата круизни кораба, този в Япония, и "Вестердам" в Камбоджа, изправят отделните правителства пред предизвикателство по отношение на логистика и обществено здраве, докато се опитват едновременно да спрат разпространението на вируса и да репатрират гражданите си.