Китайският президент Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса седмици преди публично да засегне проблема и да призове за решителни действия за пресичането й. Това става ясно от публикувана днес в печатния орган на ККП "Женмин жибао" негова реч, предаде ДПА.

В реч от 4 февруари на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК Си заявява, че още на 7 януари е "поискал да се работи за предотвратяване и овладяване на (епидемията от) новия коронавирус".

Въпреки нарежданията на Си властите в столицата на провинция Хубей Ухан, епицентъра на епидемията, са закъснели с реакцията си и на 18 януари дори са организирали масов банкет за 40 000 семейства за поставяне на рекорд за Гинес.

Решението да бъде публикувана речта е взето, след като няколко функционери на ККП на местно и провинциално равнище в Хубей бяха уволнени за несправяне с кризата. То може би показва, че се правят нови опити за спасяване на репутацията на президента. Има риск обаче Си да бъде въвлечен в дебата дали ранните опити за спиране на епидемията не са се оказали неуспешни, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

В първите дни на епидемията, превърнала се в едно от най-големите предизвикателства за Си, той пазеше мълчание по темата, отбелязва Асошиейтед прес. Публикуването на речта показва, че висшето ръководство е знаело за сериозността на епидемията седмици преди на обществеността да бъде съобщено за подобна заплаха. Властите съобщиха едва в края на януари, че вирусът може да се предава от човек на човек и тогава започна да се засилва тревогата в обществото.

В речта Си казва, че той е този, който е наредил да бъде блокиран епицентърът: "На 22 януари с оглед на бързото разпространение на епидемията и предизвикателствата по отношение на превенцията и контрола ясно и недвусмислено поисках провинция Хубей да въведе всеобхватни и строги мерки за контрол на потока от хора (напускащи провинцията)".

На 23 януари Ухан стана първият град, въвел безпрецедентна забрана върху транспортните средства, напускащи града.

Публикуването на речта на Си дава основание да се смята, че партията иска да покаже, че е действала решително още от самото начало. Но прави Си уязвим за критики защо широката общественост не е била известена още от самото начало. Доверието в подхода на правителството към епидемиите продължава да е накърнено заради епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., която беше прикривана с месеци, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно китайските власти съобщиха днес, че заразените с коронавируса в страната са вече над 68 000, главно в провинция Хубей - огнището на вирусната пневмония Ковид-19, предаде Франс прес. В ежедневния си бюлетин здравната комисия на провинцията посочи, че в Хубей са регистрирани 1843 нови случай, което е спад спрямо предишния ден. До момента починалите в резултат на коронавируса в континентален Китай са 1662-ма. Един смъртен случай има в Хонконг и по един в Япония, Филипините, а вчера и във Франция - първият в Европа. Близо 600 общо са потвърдените случаи на зараза в 25 страни. Днес беше обявен и първи случай в Тайван. В петък Египет съобщи за първия случай на вируса на своя територия. Той е първи и за Африка.

Властите в китайската провинция Хубей, центърът на епидемията от пневмония, причинявана от новия коронавирус, съобщиха днес, че ще забранят движението на автомобили в провинцията. Целта е да се ограничи разпространението на заразата, предаде Ройтерс. В публикуван документ се посочва, че изключение се прави само за полицейските коли, линейките, автомобилите, превозващи стоки от първа необходимост, и колите на обществените служби.

Редовно ще се правят здравни прегледи на всички жители на провинцията. Компаниите нямат право да подновяват работа, без да са получили разрешение от властите, се казва още в документа, цитиран от Ройтерс.

Заразените с новия коронавирус на круизния кораб "Даймънд принсес", поставен под карантина край токийското предградие Йокохама, станаха 355, съобщи в същото време японският здравен министър, цитиран от Франс прес.

"До момента сме изследвали общо 1219 души и 355 се оказаха позитивни", каза Кацунобу Като пред телевизия Ен Ейч Кей. Това означава, че от събота са потвърдени още 70 случая. От заразените 73 души не проявяват симптоми, уточни той.

Над 3700 пътници и екипаж пътували с кораба, когато пътник, слязъл в Хонконг преди няколко седмици, дал положителна проба за вируса. Заради този първи случай круизният кораб остана под карантина в японското пристанище. Колкото повече хора на кораба се изследват, толкова повече стават случаите. Заразените биват прехвърляни в специално оборудвани болници в Япония.

В тази утежняваща се ситуация американското правителство реши да евакуира здравите си граждани. Специално подготвен за целта самолет се очаква да вземе останалите на кораба около 350 американци и да ги откара в две военни бази, където те ще бъдат под карантина 14 дни.

Правителството на Хонконг също обяви вчера, че ще се погрижи да своите около 330 граждани, като изпрати самолет да ги върне у дома.

Рускинята, която избяга от карантина, си направи тест

Жителката на руския град Санкт Петербург Алла Илина, самоволно напуснала инфекциозната болница "Боткин" след завръщане от Китай, даде материал за анализ дали е носителка на новия коронавирус. Тестът й е отрицателен, каза нейният адвокат, предаде ТАСС.

Миналата седмица здравните власти на Санкт Петербург поискаха от съда да разпореди принудително настаняване на рускинята в болница. Това бе първият подобен иск в Русия, отбелязва ТАСС.

При преглед на 4 и 5 февруари в поликлиника и снемане на анамнеза Илина е имала симптоми на остро вирусно заболяване, които не изключвали новата коронавирусна инфекция. Младата жена бе хоспитализирана, но самоволно напусна болницата, не искаше да общува с медицински лица, не желаеше да се върне в здравното заведение, каза ищецът - главният санитарен лекар на Санкт Петербург Наталия Башкетова. Защитникът на Илина заяви, че тя се е страхувала от изолация, защото е смятала, че условията в болницата не са благоприятни. На 17 февруари тя ще се яви пред съда.