До неотдавна за панголините (бозайници, които приличат на елхови шишарки), се знаеше, че имат вкусно месо, а с техните люспи, според традиционната китайска медицина, може да се лекуват отоци, рани, проблеми на кръвообращението, дори рак. За това животните бяха масово избивани. Например, в Китай е имало обичай да ги попарват живи във вряла вода.

Днес отново се заговори за панголини, този път с уважение. Оказа се, че вирусът, който тръгна от Ухан, провинция Хубей, и стана нова глобална заплаха, има геном, идентичен с този на люспестите бозайници. При това процентът на съвпадение е 99 на сто. Според съобщение на агенция Синхуа, изследователи от Южнокитайския селскостопански университет смятат, че панголините са междинният гостоприемник, в когото заразата се е модифицирала и е преминала към хората. Учените са убедени, че откритието им е решаваща стъпка към контрола над новия вирус.

Мнозина обаче изразяват съмнения. Експертът по ветеринарна медицина Джеймс Ууд (от Кеймбриджкия университет в Англия) смята, че установеното 99-процентно сходство на вирусната РНК не е достатъчно доказателство за източника на опасната инфекция. А вирусологът Джонатан Бол от университета в Нотингам е категоричен, че няма да се изненада, ако бъдат открити още междинни гостоприемници, наред с панголините, които са застрашени от изчезване.

Друг изследовател - д-р Ерик Тонер от Центъра за здравна сигурност при Института "Джонс Хопкинс", пък изобщо не е шокиран от агресията на новия вирусен щам. "Отдавна смятам, че най-вероятният причинител на пандемия, би бил коронавирус", заявява пред журналисти д-р Тонер.

Близо три месеца по-рано (през октомври 2019 г.) той участва в екип, анализирал експеримент с измислен микроорганизъм, наречен CAPS. Анализът е проведен в сътрудничество на Центъра със Световния икономически форум и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Експериментът представлява симулация на глобална пандемия и отчитане на последствията върху икономиките и обществата.

Днес между лабораторния опит и измислената пандемия се откриват смущаващи сходства. И в двата случая действа коронавирус. При симулацията заразата стартира от свиневъдни ферми в Бразилия, а действителният вирус тръгва от пазар в Ухан, където се продават живи животни. Хипотетичният вирус срива световната икономика. Щетите от сегашната зараза тепърва ще се изчисляват, но вече са осезателни за собственици на авиокомпании и туристически агенции, за хотелиери, ресторантьори, търговци и др. Според световните агенции, към 13 февруари т.г заразените с уханския вирус надхвърлят 60 000 души, а 1300 са починали. При симулацията хипотетично загиват 65 милиона души в рамките на 18 месеца, защото липсва ефективна ваксина. Надеждите са, че тази мрачна прогноза няма да се сбъдне. С такава цел

усилено работят учени от целия свят

Неотдавна, на международен научен форум в Женева 400 вирусолози и специалисти по обществено здраве обсъдиха възможностите за ускоряване на изследванията относно диагностиката и лечението на новия вирус. Световната здравна организация (СЗО) му даде официално име - COVID-19 - от Corona Virus Disease и годината, в която стартира болестта. На експертната среща в Женева генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус подчерта: "Публикации, патенти и печалби сега нямат значение. Онова, което има значение, е да се спре епидемията и да се спасят човешки животи".

Какво е постигнато?

Специалисти от Немския център за изследване на инфекциите при Университетска болница в Берлин, са създали тест за откриване на COVID-19. Това е първият в света диагностичен анализ за коронавирус. Разработен е от екип, ръководен от проф. д-р Кристиян Дростен, директор на Института по вирусология в Берлин. Неговите изследователски групи създават тестове за вируса Зика и стандартен тест за причинителя на Близкоизточния респираторен синдром. Проф. Дростен е участвал и в първия лабораторен анализ на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. През идващите няколко години членовете на екипа му ще продължат дейността си върху диагностиката на нови вируси. В същото направление активно се трудят учени от Китай, Русия, Япония, Обединеното кралство и други страни по света, където се търсят експресни тестове. Целта е да може за минимум два часа да се идентифицира присъствието на COVID-19 в човешкия организъм.

В САЩ екип, ръководен от имунолога Антъни Фаучи, разработва ваксина срещу уханския вирус. (Фаучи има значителен принос в изследванията за ХИВ и СПИН.) Сериозно препятствие пред специалистите е изменчивостта на коронавируса. Те се опасяват, че след въвеждане на протеин от външната обвивка на COVID-19 в човека, може бързо да възникнат нови вирусни форми. Учени от Империал Колидж, в Обединеното кралство, са започнали тестове върху животни на ваксина срещу коронавируса. Създали са я само за 14 дни, благодарение на сътрудничеството си със специалисти от Китай.

"Никога досега нов вид ваксина не е била разработвана по-бързо" - отбелязват чужди и наши вирусолози и като пример сочат, че намирането на ваксина срещу ТОРС е отнело 20 месеца, а през това време епидемията вече беше отминала. Опасността от COVID-19 е, че бързо поразява белите дробове. Има скрит период от 24 дни и през това време вирусът може да се предава от носител на здрав човек, като бързо причинява треска и пневмония. Почти не засяга горните дихателни пътища, което означава, че прихваналите болестта не страдат от хрема или болки в гърлото.

Ситуацията в България

Засега тя се характеризира с предупреждение за опасност от четвърта степен (от общо пет). У нас няма пациенти, официално диагностицирани с китайския коронавирус. По летищата са монтирани термокамери и при откриване на пасажер с телесна температура над 37 градуса се прилагат мерки за изолация през отделен коридор. В големите болници са обособени т.нар. стаи със специален достъп за карантина и при необходимост за лечение. Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни инфекции при Националния център по заразни и паразитни болести в София вече разполага с кит за установяване на COVID-19.

Как да се опазим?

Избягвайте многолюдните сбирки и контактите с болни хора. Ако това е невъзможно, носете маска и я сменяйте веднъж на няколко часа. Ограничете ръкуванията и измивайте по-често ръцете си с вода и сапун. Не забравяйте, че веднъж попаднали в организма, вирусите отслабват имунната система. За нея можем да се погрижим с подкрепящи средства. Немалко хранителни добавки обещават това, но за ефектите им няма достатъчно научни данни.

Изключение прави оригинална комбинация с антивирусен ефект. Тя действа много добре при първите симптоми на настинка и грип и в това направление е водеща, според досегашните данни от много научни проучвания, включително: двойно сляпо плацебо, мултицентрово проучване на Хайнике фон Цепелин; фармакологични анализи на Корнелия Бодинет; изследвания на екип от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН. Съставките на уникалната билкова комбинация (ехинацея, диво индиго и бял кедър) действат комплексно и тройно мобилизират имунната система. Ехинацеята активира клетките, които разпознават и убиват външните агресори. Дивото индиго ускорява производството на веществата, подпомагащи клетките-пазачи на организма, а белият кедър действа директно върху вирусите. Неслучайно тази доказано ефективна комбинация се ползва вече 20 години у нас.

*Рекламна публикация