Светът може да се изправи пред недостиг на антибиотици, ако проблемите на фармацевтичната индустрия, провокирани от епидемията на коронавируса в Китай, не бъдат решени. Агенциите се позовават на изказване от днес на председателя на търговската камара на ЕС в Китай Йорг Вутке на кръгла маса в Пекин.

Според Вутке епидемията на коронавируса се е отразила негативно върху синхронизирането на доставките на антибиотици в Китай.

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в Китай е 1868, предават днес световните агенции. 

Сред тях е и директорът на болница "Учан" в град Ухан почина днес от коронавируса, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и ТАСС. Лю Чжъмин, роден през 1969 г. в провинция Хубей, стана първият ръководител на медицинско заведение в Китай, починал от това заболяване.

На 14 февруари бе съобщено за смъртта на 59-годишна медицинска сестра от същата болница, починала от коронавируса.

По данни на китайските власти към 14 февруари броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус сред медицинските работници е надхвърлил 1700 души. Шестима от тях са починали.

Властите в китайската провинция Хубей съобщиха, че вчера е имало 93 смъртни случая от коронавируса, предават Ройтерс и БТА.

Световната здравна организация изпрати експерти, които обсъждат епидемията с китайските си колеги. На жителите на Хубей, където възникна опасната зараза, вече е забранено да напускат домовете си, освен в извънреден случай. По един човек от домакинство може да излиза навън на три дни, за да купува провизии. Влиза забрана и за ползването на частни превозни средства, като изключение има за доставчиците на стоки от първа необходимост.

Предоставените от Китай последни данни за заразените с коронавируса хора сочат намаляване на новите случаи, но "всеки сценарий е на масата", що се отнася за развитието на епидемията, цитира БТА. Нейният генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че публикуваният от Пекин документ за над 44 хиляди потвърдени носители на вируса хвърлят поглед върху възрастовите граници на заболелите, остротата на болестта и нивата на смъртност.

"Данните също показват спад в новите случаи", каза етиопецът пред репортери, но по думите му "тази тенденция трябва да се тълкува много внимателно", защото "тенденциите могат да се променят".

"Прекалено рано е да кажем, дали това дали този спад ще продължи. Всеки сценарий е все още на масата", заключи Гебрейесус.

Той добави, че в 25 други държави са регистрирани под 700 случая на вируса.

Според директора на спешната програма на СЗО д-р Майк Райън същественият въпрос е дали е налице ефективно предаване на вируса извън Китай, но "понастоящем не наблюдаваме това". По адрес на Китай лекарят каза, че вирусът напада четирима от всеки 100 хиляди жители на град Ухан и околната провинция Хубей.

Както вчера стана ясно отрицателна е пробата за коронавирус на украинеца, настанен в болницата в Стара Загора. Отрицателни са и резултатите от пробите на двамата български студенти, които бяха върнати от Китай. 

Състоянието на украинеца тази сутрин е много добро, няма симптоматика за вирусно заболяване и той ще бъде изписан от болницата.