Днес около 11 ч. местно време (08.00 българско, б. р.) при опит да влезе в Алматинското районно управление на полицията престъпник ранил с огнестрелно оръжие постовия полицай, след което отнел автоматичното оръжие на полицейския служител и се скрил, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Казахстан, цитирани от ТАСС и БТА.

Нападателят се опитал да вземе лека кола на местен жител, водачът бил ранен и впоследствие починал.

По време на преследването той употребил отнетото оръжие срещу полицейския екип. Четирима полицаи са загинали, а осем са ранени, съобщиха от казахстанското МВР, цитирано от "Фокус". Очевидци пишат в социалните мрежи, че на мястото на престрелката лекари от спешната помощ преглеждат трима полицаи, които "лежат в кръв".

Сред жертвите, според източник от болницата в Алмати, е и един от заподозрените нападатели.

По предварителни данни на полицията друг от терористите е задържан. Той е 27-годишен мъж от Южен Казахстан и е заподозрян в убийството на жена през миналия уикенд.

В Алмати започна антитерористична операция.

Обявено бе най-високото - "червено" ниво на терористична опасност, съобщи местната полиция, цитирана от ТАСС и Интерфакс. Това критично ниво се обявява при наличие на данни за извършен терористичен акт, потвърдена информация за опасност от повторна терористична акция или едновременни терористични нападения срещу уязвими обекти, обясниха от градското полицейско управление.

Казахстанският Комитет за национална сигурност обясни, че мярката се предприема, тъй като неизвестни лица са нападнали днес сградата на районно полицейско управление в Алмати, в която има и офиси на самия комитет.
Районите около полицейското управление и около отдела на Комитета за национална сигурност са блокирани. Алматинската служба по извънредните ситуации приканва жителите на града да не излизат навън, добавя ТАСС.

При въвеждане на "червено" ниво на терористична опасност се разрешават лични проверки на граждани, проверки на багажа им, на транспортни средства, временни ограничения или забрани върху движението на хората. Органите на реда могат да влизат в жилищни и други помещения, да контролират комуникациите. Предвижда се пълна мобилизация и поставяне в бойна готовност на всички сили на тайните служби, засилване на контрола по летищата, пристанищата, жп гарите и др. с използване на специални технически средства, информираха органите на реда.

Малко след 16 ч. българско време, властите в Алмати обявиха антитерористичната операция за приключена, а червеният код бе свален.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви, че е необходимо твърдо да се пресича разпространението на панически слухове и разкриването на провокаторите. Той нареди на Министерството на информацията и комуникациите своевременно и изцяло да информира населението и бързо да отговаря на въпросите на гражданите.

При серия нападения миналия месец в друг казахстански град Актобе загинаха 13 души, което накара властите да въведат жълт код за терористична опасност.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до Казахстан до снемане на въведения най-висок "Червен код" за терористична опасност. Намиращите се вече на територията на град Алмати български граждани да се въздържат от напускане на домовете си.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към посолството ни в Казахстан.

Посолство на България в Казахстан
Адрес: ул. "Иманов" 11, бизнесцентър "Нурсаулет", ет. 5, гр. Астана, 010000, Казахстан
Телефон: +7 7172 90 15 15
Факс: +7 7172 90 18 19
Дежурен телефон в извънработно време: + 77 789 717 882
E-mail: Embassy.Astana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kazakhstan