Софийският градски съд присъди 9 години затвор за 19-годишния Адриан Антонов, който причини смъртта на Ани и Явор на столичния бул. "Сливница" на 8 май миналата година. Това наказание ще бъде намалено с една трета, защото Антонов се призна за виновен и се съгласи с цялото обвинение. Така той ще остане в затвора за 6 години.

Наказанието ще бъде изтърпяно по установен общ режим и лишаване от управление на МПС за 9 години.

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Милчева и 23-годишния Явор Стоянов приключи за около три часа. Като исканията бяха на двата полюса: от 15 години затвор преди редукцията - на семействата на двамата загинали, до условна присъда - след редукцията, поискана от защитата на Адриан, предаде БНР.

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Адриан по обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост.

"Поддържам повдигнатото обвинение на Адриян. Самопризнанието му се подкрепя от доказателствата и по-конкретно установеното от огледа, свидетели, съдебномедицински експертизи, автотехническа, видеотехническа и комплекса експертиза. Относно наказанието - то трябва да бъде определено при превес на утежняващите вината обстоятелства", каза прокурорът по делото.

Той допълни, че Адриан е управлявал автомобила в условията на градска сряда, вечерта, на булевард с пешеходни пътеки, спирки, в живущ квартал със сгради, което е изисквало управление с повишено внимание, а той е карал със скорост от 106 км/ч.- с 56 км/ч над позволеното. Наближавайки не е предприел действия за спиране или намаляване на скоростта, както и избягване на сблъсъка. Не е предприел адекватно действие за избягване на пътното произшествие, посочи прокурорът

Според държавното обвинение все пак трябва да се вземе предвид и пълното самопризнание на Антонов, но и това, че той не се е съобразил със своята неопитност. Прокурорът допълни, че чрез наказанието му трябва да има генерална превенция.

Самият Адриан проговори за първи път в последната си дума, да помоли за снизхождение. Каза, че се срамува от себе си и няма очи да погледне нито близките на Ани и Явор, нито съдебния състав. Както и че искрено се разкайва и няма никога да си прости за стореното.

Преди да обяви размера на наказанието съдия Биляна Вранчева се обърна към всички с думите, че съдебният състав е наясно с чудовищната мъка на близките на загиналите, както и с чудовищната вина, която изпитва подсъдимият и мотивира средният размер на наказанието с баланса между отежняващи и обстоятелства в полза на Антонов.

Като смекчаваща вината обстоятелство не може да бъде ползвано самопризнанието на Антонов, защото е превишил скоростта с повече от два пъти, но като смекчаващото вината обстоятелство съдът приема неговото разкаяние, а то е различно от признанието.

Преди да закрие съдебното заседание, съдия Вранчева отново се обърна към близките с думите: "Той цял живот ще живее с тази вина", но това не ги успокои.

"Доколко си заслужава ние да отглеждаме децата си в България - две деца отгледани, възпитани, образовани, можеха да се реализират във всяка една държава, където пожелаеха, избраха своята родина. Не съм сигурна, че днес Родината избра Ани и Явор"", коментира майката на Ани Малчева след като чу решението на съда.

"Как ще спрем тези безумия по пътищата? Две убити деца, шест години затвор. Това е срамота, това е подигравка. За това във Франция дават 30 години, в някои страни се лежи до живот", каза бащата на Явор Стоянов.

"Както винаги, съдът не е до народа, а до престъпниците - това е, откакто е тази държава. В момента продължаваме да го променяме, моля всички българи да спасим децата си, това не е политически проблем. Тук не става въпрос коя партия ще управлява, тук става въпрос и за вашите деца, за всички. И за децата на съдиите, за всичките", добави той.

"Трябва да сме правова държава, обаче не сме. България обгрижва престъпниците си. Трябва да направим нещо, за да се спре, защото иначе наистина няма да останат деца в България", каза майката на Явор Стоянов минути след като чу присъдата.

 

От името на семействата на Ани и Явор заявявам, че ще обжалваме присъдата, тъй като тяхната смърт напълни улиците с хора, залата също беше пълна с хора, които искаха да окажат подкрепа и съболезнования за това, което се случи. Считам че трябва да се даде ясен сигнал, че така не може, заяви адвокатът Илия Тодоров, цитиран от БТА.

По думите му след катастрофата са въведени законови промени, които са довели до увеличаване на предвидените наказания. Адвокатът обясни, че съгласно измененията, се вдига долната граница на предвиденото наказание от пет години, вместо три, както беше досега. А горната граница е 15 години лишаване от свобода.

Това увеличение не може да се ползва в настоящото дело, тъй като то се случи впоследствие, обясни адвокат Тодоров.

Малко преди заседанието на съда се проведе протест с искане за справедлива присъда, както и в подкрепа на родителите на Ани и Явор. Според близките на загиналите младежи само справедливо наказание ще помогне да няма други разрушени семейства, а останалите хора ще повярват в правосъдието.

По-рано от сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха и с правосъдния министър с искане за по-високи наказания за шофьорите, причинили смърт на пътя.