Руската агенция се позовава на пресслужбата за Комитета за национална сигурност (КНС) на Казахстан.

„Антитерористичният център на република Казахстан информира, че силите на областния оперативен щаб за борба с тероризма са неутрализирали група издирвани престъпници”, се казва в прессъобщението.

Било е установено, че терористите се намират в жилище на улица „Некрасов”. Подразделения от спецчастите на КНС и МВР оградили блока, евакуирали живущите наоколо и блокирали апартамента с терористите.

„В хода на преговорите терористите отказали да се предадат доброволно и открили огън. Последвали опити да бъдат уговорени да предадат оръжието, но те не дали резултат. В проведения от спецсилите щурм четиримата терористи, намиращи се в квартирата, са унищожени”, се казва в съобщението.

За отделен инцидент пресслужбата добавя:

„Същевременно на пресечката на улиците „Мясоедов” и „Аринов” съучастник на терористите е стрелял с гладкоцевно оръжие по патрулен екип на полицията и е бил ликвидиран с ответен огън”.

За още един терорист, оказал съпротива, съобщи по-късно днес Интерфакс, цитирайки анонимен полицейски източник.

Това е 27-годишният Дмитрий Танатаров, който е ранен и сега се намира в болница в Актобе.

Леко ранени са двама души от правоохранителните органи. Жертви и пострадали сред мирното население няма.

В Актобе областният оперативен щаб за борба с тероризма продължава издирването на на останалите престъпници, изяснява техните връзки и търси евентуални съучастници.

На 5 юни група религиозни екстремисти нападна два оръжейни магазина и военно поделение в в големия град в Западен Казахстан, припомня Интерфакс. В резултат загинаха общо 7 души – трима военнослужещи и четирима цивилни. Ранени са други 37, повечето от които са военни.

В антитерористичната операция бяха унищожени 13 престъпници, девет са арестувани, а за шестима започна издирване.

„Червено” равнище на терористична заплаха беше обявено в Актобе, а за цялата страна за срок от 40 дни – „жълто”, т.е. умерено. В памет на жертвите на терора беше спазен национален траур.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който пое под личен контрол ситуацията в Актобе, обяви в сряда, че в нападенията има външна намеса.

„Според наличните данни терористичният акт е организиран от привърженици на радикални псевдорелигиозни течения, инструкции те са получили от чужбина”, се казва в заявление на Назарбаев, публикувано на сайта му.