Шестима души загинаха в Испания, след като камион се вряза в полицейски контролно-пропускателен пункт рано тази сутрин, предадоха Франс прес и БТА, като се позоваха на регионалните власти в южната автономна област Андалусия. Според тях става въпрос за злополука.

Инцидентът е станал около 4:30 ч. (5:30 ч. българско време) тази сутрин, на път близо до южния испански град Лос Паласиос - недалеч от Севиля, столицата на Андалусия.

Загинали са служители на Гражданската гвардия и цивилни агенти за борба с разпространението на наркотици. Трима агенти са ранени и настанени в болница.

До инцидента се стигнало, след като водач на товарен автомобил губи контрол над превозното средство след внезапна маневра в момента, когато получава сигнал да спре, за да премине през проверка на уред за контрол на наркотрафика. Ремаркето на камиона обаче продължава да се движи неконтролируемо към банкета и прегазва агентите на Гражданската гвардия, както и гвардейските коли. В този момент в операцията на пътя участват шестима цивилни гвардейци.

Всички загинали и пострадали са от Групата за бързо реагиране (GAR), която е част от звеното (UAR) на Гражданската гвардия и отговаря за по-малките населени места. Групата гвардейци е била преместена от базата си в Логриньо, за да подсили борбата с наркотрафика в Андалусия. Тримата тежко ранени агенти при катастрофата са прехвърлени в три болници в Севиля, съобщава испанският "Ел Мундо".

Според официалните власти причините за инцидента изглеждат случайни и първите хипотези са, че арестуваният шофьор може да е изгубил контрол над камиона, след като е заспал или се е загубил по някаква причина.

Камионът принадлежи на компанията Transmoro SL, специализирана в климатизирания транспорт на стоки, базирана в Lucena del Puerto (Huelva). Според данните превозното средство е транспортирало домати и е пътувало между Алхесирас, където е натоварило стоката, и град Гуароман.

В операцията на местопроизшествието са били включени екипи на пътната полиция, пожарникари от Севиля и "Спешна помощ".

Разследването и огледът са поверени на трафик-полицията, а съдът в Утрера - съдебното производство.

Това е второто трагично събитие през последните месеци, при което загиват агенти на Гражданската гвардия, назначени за борба с трафика на наркотици в Андалусия. Миналия февруари двама агенти бяха убити, след като лодката, с която патрулираха в пристанището на Барбате (Кадис), беше прегазена от кораб с наркотици, припомня "Ел Мундо".