"Кипър можеше да е изцяло наш", заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на ифтар с турски военни, информира новинарският турски сайт Ен сон хабер.

Ердоган говори снощи по време на ифтара (вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан). Пред турските военнослужещи президентът не само защити турското нахлуване в Кипър, но каза, че ако турските сили са се придвижили по на юг през 1974 г., "днес Кипър е можел да бъде изцяло турски".

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова след преврат в Никозия, насърчен от военната хунта в Гърция. През 1983 г. в окупираната част бе обявена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Турция.

"Преди половин век кипърските турци бяха на ръба на геноцида. В "мирната операция" през 1974 г. 498 наши войници от цялата страна загинаха мъченически. Въпреки целия натиск, ако не беше намесата на Турция, днес нямаше да съществуват нито Севернокипърската турска република, нито кипърските турци. Всъщност, може би ако бяхме продължили на юг, нямаше да има повече понятия като юг и север и Кипър щеше да бъде изцяло наш", каза Ердоган.

"Ен сон хабер" коментира днес, че думите на турския президент са "разтърсили" и са предизвикали много широк отзвук в Гърция.

Изданието помества скрийншот от заглавие на англоезичната версия на гръцкия в. "Катимерини" по темата, което гласи - "Ердоган: Цял Кипър можеше да е наш".

Изданието "Greek Herald" цитира същите думи на турския лидер. Той е цитиран да казва, че ако "през 1974 г. е бил упражнен натиск на юг, днес е можело да е налична една различна картина".

В. "Reporter" и телевизия Скай коментират, че "това е било изявление, което не е било чувано от 2002 г.".