14-годишен ученик е намушкал днес трима учители и две деца в гимназия в Херес де ла Фронтера в Южна Испания, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Тримата учители и един от учениците са се нуждаели от болнични грижи с травми с различна степен, но никой не е загинал. Младежът е задържан от органите на реда.  Според негови съученици, той е страдал от разстройство от аутистичния спектър.

Нападателят е държал два големи ножа в раницата си в класната стая и е атакувал съучениците си и учителите, като им е казал, че ще ги убие, заяви майка на едно от децата пред телевизия "Канал СУР".

Тийнеджърът от години учи в държавната гимназия. По време на атаката учениците тъкмо започнали час по биология.

"Винаги идваше навреме, но тази сутрин пристигнал по-късно", разказа съученик на нападателя пред "Ел Паис". По думите му около 8.20 часа той влязъл в клас супер ядосан,  отишъл в задната част на стаята, отворил раницата си, извадил два кухненски ножа.

"Тогава започна да дразни всички, дори учителката, която удари в окото. За малко да хване моя приятел и да удари друг приятел в предмишницата. И моя учител по физика и химия в главата", обясни той.

След нападението в клас, очевидци разказват, че момчето е напуснало класа, като по пътя си нападнало и други двама учители, като единият от тях се е опитал да отнеме ножовете му.

Ударената в окото учителка е оперирана в болница в града. Очната й ябълка не е била засегната, само клепачът, съобщи говорителят на националната полиция на Херес Адриан Безарес. Други двама учители и един от учениците са прехвърлени в болницата, за да бъдат лекувани за повърхностни рани, които не са сериозни, въпреки че един от учителите ще се подложи на операция, тъй като нараняването му е по-сложно.

14-годишният нападател остава в ареста. Предстои да бъде изготвен съдебно-психиатричен доклад, за да се разбере дали е действал с пълно съзнание за действията си, съобщиха от полицията.