Осъдиха известния писател фантаст Дмитрий Глуховски, който от самото начало на тъй наречената специална военна операция на Русия в Украйна, заклейми войната и режима в Москва.

Глуховски напусна страната, а през това време беше задочно обвинен заради антивоенната си позиция, изказвания по адрес на Путин и заради разпространяване на фейкове. Властите го издирваха да го арестуват и заради уронване на престижа на руската армия, но писателят вече беше емигрирал. 

Преди ден Басманният съд в Москва осъди автора на култовата поредица "Метро" на 8 години в колония, съобщи самият той в профила си в Телеграм.

"Вчера Басманният съд ми отсъди 8 години в колония заради моите постове за Буча и Ирпен, за Мариупол и Харков, за това, че аз наричах военните престъпления военни престъпления и даже просто войната - война", написа в канала си Глуховски, който е в изгнание. "Според съда съм извършил тези престъпления от политическа омраза, защото съм обвинил за касапницата лично президента Путин", коментира още фантастът.

"Не се намирам в Русия, поради което ме наказват не със затвор, а с изгнание и невъзможност да се върна в родината.Не възнамерявам да се откажа от думите си, а е и невъзможно да го направя. Съвершено ясно е, че ме наказват, защото говорех истината, изричайки очевидни истини, които трябва да си сляп, за да отречеш", коментира творецът.

Той посочва, че за пореден път руският съд застава на страната на политическата власт в Русия, на страната на "безсмисленото насилие, безпричинното кръвопролитие, на страната на циничната лъжа", като разкрива природата на сегашното руска държава, която Глуховски нарича мафиотска организация, лъжлива, насилствена, жестока и целяща единствено самосъхранението си.

"От моята Русия няма да ме лишат. Готов съм да повторя всичко, което казах и по-рано", зарича се Дмитрий Глуховски.