Израелското здравно министерство е установило, че малкото случаи на сърдечни възпаления, наблюдавани главно при млади мъже, получили ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" в Израел, вероятно са свързани с ваксинацията им, предаде Ройтерс.

От компания "Пфайзер" заявиха, че не са наблюдавали по-висока честота на заболяването, известно като миокардит, отколкото обикновено се очаква в общата популация.

В периода между декември 2020 г. и май 2021 г. в Израел са съобщени 275 случая на миокардит сред над 5 милиона ваксинирани, съобщи здравното министерство, разкривайки резултатите от изследване, което възложи с цел да проучи въпроса.

Повечето пациенти, които са имали възпаление на сърцето, са прекарали не повече от четири дни в болница. 95 процента от случаите са били класифицирани като леки, според проучването, проведено от три експертни екипа.

Изследването е установило, че "има вероятна връзка между получаването на втората доза от ваксината на "Пфайзер" и появата на миокардит сред мъже на възраст между 16 и 30 години", се посочва в направеното от здравното министерство изявление.

Резултатите показват, че подобна връзка се наблюдава по-често при мъже между 16 и 19 години, отколкото в други възрастови групи.

В изявлението си компания "Пфайзер" посочва, че е наясно с израелските наблюдения на случаите на миокардит, и отбелязва, че не е установена причинно-следствена връзка с тяхната ваксина.

Близо 55 процента от населението на Израел вече е ваксинирано.