Право на глас имат почти 7 милиона души. За депутатски мандати ще се борят кандидати от десет партийни листи, а за поста на държавен глава - 12 души.

Предварителните проучвания дават няколко процента преднина на лидера на Сръбската Прогресивна партия Томислав Николич, който от екстремен националист се превърна в европривърженик, но с условието, че Европейският съюз няма да притиска Сърбия да признае косовската независимост.

Борис Тадич, или както го наричат- сръбския Джордж Клуни, открехна за Белград вратата на ЕС и предаде на Хагския трибунал един от най-търсените военнопрестъпници в света - Ратко Младич.

Трето място в президентския галоп сигурно ще заеме сегашният министър на полицията - социалистът Ивица Дачич. Каквото и да е класирането след вота Дачич със сигурност ще диктува съдбата на Сърбия при съставянето на новото правителство.

Сръбските букмейкъри смятат опозиционния лидер на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич за фаворит в първия кръг на президентските избори, които се провеждат днес едновременно с парламентарните и местните избори, съобщи Дойче веле.

За 250-те места в сръбския парламент ще премерят силите си кандидати от 40 партии и коалиции, както и 30 групи граждани, които са обединени в 18 листи с 3065 кандидати.

В сръбската част на Косово и Метохия изборите преминават при засилени мерки за сигурност. Властите на Прищина бяха против там да се състоят местни избори, защото това противоречи на конституцията на Косово, но ръководството на няколко сръбски общини обяви, че наред с президентските и парламентарните ще организира и местни избори. В Прищина обявиха, че ако това стане, полицията ще трябва да се намеси и да затвори тези секции. Наблюдатели очакват, че може да се стигне до сблъсъци между сръбското население и службите за сигурност.