В изборите участват 32 партии, като се очаква от тях рекордните 10 да влязат в парламента. Вотът продължава до 16,00 ч. по Гринуич.

Девет милиона и осемстотин и петдесет хиляди гърци имат право на глас, за изберат нов 300-местен парламент. Първите резултати от парламентарните избори се очаква да бъдат огласени в 23.00 ч.

Президентът на Гърция Каролос Папуляс гласува в родния си град Янина. Премиерът Лукас Пападимос даде своя вот в Кипсели. Лидерът на партията ПАСОК Евангелос Венизелос упражни изборното си право в Солун, а лидерът на Нова демокрация Антонис Самарас гласува в Пилос.

В Атина гласуват ръководителите на Комунистическата партия, на националистическата ЛАОС, на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, на Демократичната левица, на "Социалното споразумение" и на Еколозите- Зелени. Председателят на партията "Независими гърци" даде своя вот в областта Еврос, а лидерката на Демократичния алианс - в град Ираклион на о-в Крит. Заради изборите има промени в разписанията на градския транспорт и летището в Атина и пристанище Пирея.

Затворени в понеделник ще са училищата. До 9 май няма да работят и съдилищата в Гърция. Прекратени до тогава ще са и търговете. В деня на изборите ще са затворени всички археологически музеи в Гърция.

Агенция Ройтерс, цитирана от БТА, коментира, че на тези избори вотът на гърците ще е наказателен заради наложените строги мерки за икономии. Наблюдатели в Атина определят изборите като най-критичните, тъй като според тях този вот ще предопредели бъдещето на Гърция и по-специално дали страната ще остане в еврозоната.

Международните кредитори са обезпокоени и призовават новото правителство на Гърция да продължи политиката на реформи и да се придържа към поетите от страната финансови ангажименти.

Очакванията са в новия гръцки парламент да влязат девет-десет партии, в това число и неонацистката "Златна зора". Смята се, че на тези избори двете водещи партии - Нова демокрация и ПАСОК, ще загубят голяма част от своите избиратели, но това според анализаторите няма да означава, че те не биха могли да формират коалиционно правителство, което да управлява страната и занапред, както това стана преди шест месеца.

Предварителните прогнози сочат, че в Гърция е възможно да бъде съставено коалиционно правителство, тъй като нито една от политическите сили няма да получи необходимото абсолютно мнозинство, за да формира самостоятелен кабинет. Допуска се обаче и вариант вотът в крайна сметка да се окаже неуспешен и в страната много скоро, още през юни, да има нови избори.