Според анализатори обаче битката за втория по големина иракски град може да проточи с месеци, предаде БНР.

ООН се опасява, че военните действия могат да доведат до сериозна бежанска криза, като близо 1 милион жители на Мосул ще търсят спасение в Сирия и Турция.

Иракските части и кюрдските бойци започнаха бойните действия в района на Мосул в ранните часове на днешния ден. В операцията участват около 30 хиляди проправителствени войници.

Около 4 хиляди кюрдски бойци разчистват селата източно от Мосул, а американски специални части консултират иракските военни. Очаква се през следващите дни в битката да се включат и елитни иракски части за борба с тероризма.

Междувременно оглавяваната от Съединените щати международна коалиция за борба с "Ислямска държава" подкрепя иракската операция с въздушни удари.

В Мосул се намират между 4 и 8 хиляди бойци на джихадистката организация. Мосул е вторият по големина град в Ирак. Той е и административен център на богатата на петрол провинция Ниневия.

Превземането му от "Ислямска държава" през юни 2014 г. стана символ на разрастването на територията на джихадистите. Именно в Мосул лидерът групировката Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на халифат в части от Ирак и съседна Сирия.

ООН и хуманитарните организации се притесняват, че отвоюването на Мосул ще има сериозна цена за жителите на града, които в момента са около 1 милион души.

В същото време руските и сирийските военни обявиха, че започват да провеждат "хуманитарни паузи" в сирийския град Алепо. Целта е да се позволи на цивилните да напуснат града и да се осигури изтеглянето на въоръжените бунтовници, предаде ТАСС, като цитира началника на главното оперативно управление на руския генерален щаб генерал Сергей Рудской.