На снимките, които са от сайт на сунитските джихадисти, се виждат бойци от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), които свалят пленниците от камиони, след което ги карат да легнат по лице в плитък ров със завързани ръце.

На изображенията пленниците са застреляни, дрехите им са напоени с кръв. Според надписите убийствата са отмъщение за смъртта на командир от ИДИЛ.

Вижте някои от снимките >>

ИДИЛ съобщи, че е екзекутирал 1700 заловени шиити, членове на иракските военновъздушни сили, в северния град Тикрит.

Висшият иракски военен говорител генерал-лейтенант Касим ал Мусауи потвърди автентичността на снимките и заяви, че знае за случаи на масови убийства на пленени иракски войници, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че съобщенията, че ислямски въоръжени бойци са избили голям брой иракски войници са "дълбоко обезпокоителни" и отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Бан отправи предупреждение срещу реториката на религиозна основа, която може да разпали конфликта и да доведе до тежки последици за целия регион.

През последните дни екстремистите от ИДИЛ пометоха градовете в долината на р. Тигър северно от Багдад, но изглежда спряха напредъка си пред столицата, докато затягат контрола си над Северен Ирак.

Тази сутрин джихадистите са завзели северния иракски град Тал Афар, съобщиха кметът и местни жители, цитирани от Асошиейтед прес.
Градът е с население от 200 000 души, предимно етнически тюркмени - шиити и сунити.

САЩ се подготвят за започване на преки преговори с Иран за проблемите на сигурността в Ирак и за намиране на начин да спрат настъплението на сунитски екстремисти.

Губернаторът на Мосул в изгнание Атила ан Нуджейфи предложи в интервю за в."Хюриет" САЩ и Турция да нанесат въздушни удари по джихадистите, превзели неговия град, съобщи Франс прес.

Въздушни удари могат да бъдат нанесени срещу базите на бойците на ИДИЛ не в градовете, а в ненаселените зони, казва Атила ан Нуджейфи, който се намира в изгнание в Ербил, в Иракски Кюрдистан.

АНКЕТА: Ще се разпадне ли Ирак?