В Русия може да възникне пик на заразени с новия коронавирус, ако хората не спазват ограничителните мерки по време на майските празници, предупреди шефката на службата за санитарно-епидемиологичен надзор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Броят на потвърдено заразените в Русия започна рязко да се увеличава този месец и днес надхвърли 80 000 души (80 949 към 21.00 часа бълг. време по данни на университета "Джон Хопкинс"), след като в последното денонощие бяха установени 6361 нови случая. За последното денонощие починалите са 66, а като цяло - 747 души, съобщи ТАСС.

По информация на Министерство на отбраната, цитирана от ТАСС, потвърдените вирусоносителив руската армия са почти 900.

Засега Русия е избегнала рязък скок в броя на заразените и това може да продължи само ако по време на празниците правилата продължат да се спазват, каза Попова.

"Сега това е най-големият риск", каза тя по държавната телевизия.

Русия има съвсем малко работни дни между 1 и 11 май поради празниците за Деня на труда и Деня на победата. Много руснаци обикновено си вземат отпуска за целия този период за пътуване или семейна ваканция, отбелязва Ройтерс.

Следващата седмица руският президент Владимир Путин ще обяви оценка на развитието на положението с коронавируса и свързаните с това ограничения, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков добави, че отпадането на ограничителните мерки "очевидно ще се извършва поетапно, но предстои да се разработят отделните етапи".