Коронавирусната пандемия ще трае най-вероятно 6-7 месеца след откриването на първите болни, цитира "Известия" прогноза на руския епидемиолог Александър Бутенко от ресорния федерален изследователски център. Пандемиите от други две подобни инфекции - БИРС и ТОРС, преди няколко години приключиха близо 6-7 месеца след регистрирането на първите случаи. Така може да стане и с днешната, при все че вирусът на Ковид-19 е доста по-заразен, казва специалистът.

В друг материал "Известия" коментира очакваните последици от бедствието в световен мащаб. Според прогноза на МВФ глобалната икономика ще се свие тази година с 3 на сто. Ефектът ще е 30 пъти по-силен, отколкото по време на рецесията от 2009 година. Икономическата криза може би ще е най-тежката от 90 години насам - и това не е най-песимистичната оценка, посочва вестникът. Глобалният спад е неизбежен, въпросът е само колко чудовищен удар предстои, предимно за най-слабо защитените държави. Логично е да предположим, че световните "грандове" ще се борят не на шега за влияние върху финансово отслабените страни, добавя "Известия".

Руският президент "Владимир Путин се срещна с банкери и им разказа, че имат пари, за да оцелеят и самите те в кризата, и да я облекчат за всички останали", пише "Комерсант".

"Банките са натрупали ресурс, имат си", заявила на срещата ръководителката на руската централна банка Елвира Набиулина. Този ресурс обаче "не е безграничен, затова трябва да има съвместни с правителството мерки за съдействие - най-вече на заемателите (бизнеса и гражданите)", посочила тя.

Путин "призна, че има очевидни проблеми и трудности, когато хората не могат да получат кредитна ваканция, а предприемачите - преференциални кредити". Банкерите "било им отказват веднага, било протакат, било поставят явно неизпълними условия и това далеч не са единични случаи", цитират се негови думи в статията.

Руската икономика "днес се влияе най-малко от три шока: спада в цените на петрола, спада в търсенето и карантинните мерки на властите", сочи анализ на икономисти от института "Гайдар", цитиран в Независимая газета".

В зависимост от външните условия БВП на Русия може да намалее тази година със 7 до 12 на сто и бюджетният дефицит да надхвърли 11 процента от БВП, а реалните доходи на населението ще се свият с над 6 процента. Властите се канят да подкрепят хората и банките с ипотечни преференции, готвят и антикризисни мерки за едрия бизнес. На думи властите целят главно да минимизират негативното въздействие на пандемията и да намалят социално-икономическите загуби, посочва изданието.

В контекста на карантината спасителен за хората в градовете е средният и дребният бизнес, също и "самонаетите" - всичките многобройни куриери и разносвачи. А преференции ще получат както винаги онези, които имат собствено лоби в правителствените структури, предрича "Новая газета".

Кремъл нарече популистки и повърхностни предложенията на опозиционера Алексей Навални за подкрепа на гражданите и икономиката в условията на коронавируса. Според президентския прессекретар Дмитрий Песков инициативите на Навални не са съобразени с реалното положение в страната и в икономиката, информира "Московский комсомолец".

Навални предложи властите да изплатят директно по 20 000 рубли на всеки пълнолетен и по 10 000 - на всяко дете в Русия. Ако бъдат удължени рестрикциите - още по 10 000 на човек през май и през юни. Според опозиционера трябва също комуналните услуги да са безплатни по време на пандемията, да бъдат премахнати за една година данъците за малкия бизнес, за дребния и средния бизнес да се отпуснат безвъзвратни субсидии от два трилиона рубли, пояснява всекидневникът.

Минали в кръгова отбрана, чиновниците в руското правителство са решени да се бият до смърт като бранители на обсадена крепост. Други страни харчат за подкрепа на населението в кризата 10 до 20 на сто от годишния си БВП - у нас обаче финансистите заявяват: нито грош за самоизолираните готованци, коментира "Свободная преса".

Според вестника властите трябва да признаят например: "Във Фонда за национално благосъстояние има пари, но няма да дадем, просто защото сме алчни" - "хората поне ще се мобилизират, за да оцелеят в екстремната ситуация". Властите правят всичко възможно, за да прерасне днешната криза в народна революция, заявява "Свободная преса".

Световните лидери така и не успяха да разработят единна стратегия за борба с коронавируса. Те на собствен риск избират дати за спиране на ограниченията, ориентирайки се произволно - било по близките избори, било по натиска на лобистите, било по интуиция, пише "Труд".

Докато границите на Шенген остават запечатани, а самолетите и влаковете не мръдват, "екологията на Европа естествено се подобрява, но производството катастрофално се топи и кара процъфтявали току-що нации с ускорен марш да се движат към ръба на финансовата и гладна пропаст", се казва в коментара.

Постпандемичният синдром може да се проточи с години, окончателно да погребе крехкия модел на евроинтеграцията и да събуди Европа "на нациите, суверенитетите, претенциите и конфликтите", предупреждава "Труд".

В Европа започват вече дискусии как да се избегне втора вълна от коронавирусната пандемия, пише "Росийская газета", напомняйки опасенията за провал на туристическия сезон тази година. Всекидневникът описва "хитринки", измисляни в южноевропейски страни, "за да посрещнат все пак туристи".

Италианска компания щяла да произвежда например плексигласови блокове, в които да плажуват летовниците - високи два метра, съоръженията побирали по два шезлонга и чадър. Французите залагали на вътрешен туризъм и на класически предпазни мерки, но плажовете щели да бъдат контролирани от полиция и жандармерия. Гръцките власти пък се тревожели най-вече за островите - там не достигали здравни заведения, за да следят обстановката.

Междувременно жителите на Русия резервирали за празниците през май вилни сгради в Подмосковието, Ленинградска област, Алтайския край и други курортни зони. "Но задачата вече е трудна - в пандемията търсенето е много високо", констатира "Росийская газета".