В Русия днес бяха регистрирани рекордните за страната над 3300 заразени с новия коронавирус, с което общият им брой наближи 24 500 души след две седмици непрестанно покачване, предават ДПА и БТА.

Случаите в Русия са се увеличили с около 800 процента от началото на месеца. На 1 април федералните власти бяха съобщили за около 2700 заразени.

Към днешна дата в Русия има около 130 000 души под лекарско наблюдение поради съмнения, че може да са носители на вируса.

През последните две седмици руските власти наложиха карантинни мерки из цялата страна, следвайки примера на столицата Москва, където е установен най-големият брой заразени.

Тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че положението с епидемията от новия коронавирус в страната "не се подобрява", и поиска от властите да се подготвят за най-лошия възможен сценарий. Той посочи, че е възможно руската армия да участва в бъдещи ограничителни мерки.

Руският президент, подобно на лидерите на другите страни от Г-20, възлага надежди на по-нататъшната работа на Световната здравна организация (СЗО) за справяне с пандемията от новия коронавирус. Това заяви днес пред журналисти руският прессекретар на президента Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон спира вноските си за СЗО, предаде ТАСС.

"Ръководителите на страните от Групата на 20-те, включително Владимир Путин, възлагат на СЗО надежди, свързани с по-нататъшната работа по анализ на опита от тази пандемия, и подкрепят работата на СЗО. Именно от тази позиция изхождаме ние", каза той.

Песков припомни заключителната декларация на Г-20 от извънредното заседание на групата в края на март, в която се казва, че Г-20 заедно със СЗО е "решена да направи всичко възможно за преодоляване на пандемията".

"Там се казва, че президентите на двайсетте водещи икономики напълно подкрепят усилията на СЗО и възнамеряват и за в бъдеще да укрепват правомощията й в координирането на международната борба с пандемията", добави прессекретарят на Кремъл.

Песков отбеляза, че в този документ "на СЗО се възлагат определени функции", включително да подготви аналитичен доклад за съществуващите слабости в системите на здравеопазване на Г-20, пречещи на борбата с коронавируса.

Американският президент заяви, че е поръчал на правителството си да спре вноските в СЗО, докато не бъде направена оценка на ролята на организацията в лошото управление и скриването на данни за разпространението на коронавируса.

В друг коментар от руска страна на решението на Тръмп, заместник-външният министър Сергей Рябков го определи като егоистично, предаде Ройтерс.

Той допълни, че то причинява вреди на организация, за която много страни по света в момента се надяват да поеме лидерска роля на фона на кризата.