Серията стенни детски лампи "SMILA" са продавани от ИКЕА от 1999 г. до 2013 г. на цени между 10 и 13 долара, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В САЩ са били продадени 2,9 милиона такива лампи, а в Канада - 1,1 милиона. Общо 23 милиона лампи са били продадени в цял свят.

При фаталния инцидент 16-месечно дете почина, след като се омота в шнура на лампата. Друго 15-месечно дете също почти се задуши при подобен инцидент.

ИКЕА съветва клиентите да спрат да използват лампата и да се свържат с компанията, за да получат безплатно приспособление за прикрепване на шнура към стената.

От ИКЕА България пък приканиха клиентите, които са закупили стенна лампа SMILA, да проверят дали лампата и кабелът са на безопасно разстояние извън обсега на деца, намиращи се в детско креватче или кошарка, и дали кабелът е прикрепен по стабилен и безопасен начин към стената.

Напомняме ви, че всички стенни лампи трябва да бъдат монтирани по безопасен начин, се казва съобщение до БТА от българския офис на шведската компания.

ИКЕА България се извинява за причиненото неудобство и моли всички клиенти, закупили стенна лампа SMILA, да се обадят на телефон 0800 45 800 или да посетят отдел "Обслужване на клиенти" в магазин ИКЕА, за да получат безплатно комплект, съдържащ предупредителен етикет, допълнителни инструкции за безопасно ползване на продукта, както и средство за прикрепяне на кабела към стената.

ИКЕА напомня на своите клиенти, че свободните кабели и шнурове на всички продукти (например щори) крият рискове и винаги трябва да бъдат недостъпни за децата, се казва още в съобщението.