Китай отхвърли медийната информация, че подслушва телефонните разговори на американския президент Доналд Тръмп, като я нарече "фалшива новина", и предложи той да си смени айфона с телефон, произведен от китайската компания Huawei, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Китайското външно министерство заяви, че журналистите, стоящи зад съобщението на американския в. "Ню Йорк таймс", "не пестят усилия за спечелване на наградата на академията за най-добър сценарий".

"Първо, "Ню Йорк таймс" би трябвало да знае, че подобно съобщение само осигурява още едно доказателство, че вестникът прави фалшиви новини", каза говорителката на министерството Хуа Чунин, която използва език, сходен с този на Тръмп, който често обвинява "Ню Йорк таймс", че си измисля различни истории.

"Второ, предлагам да си сменят айфона с телефони на Huawei, ако наистина се тревожат за сигурността", заяви тя.

Ако САЩ все още се тревожат за сигурността, Тръмп може да "се откаже от всички съвременни комуникационни устройства и напълно да прекъсне връзка с външния свят", каза говорителката.

През 2012 г. комисия на американския Конгрес заяви в доклад, че оборудването на Хуавей представлява риск за сигурността.

"Ню Йорк таймс" съобщи, че според американското разузнаване китайски и руски шпиони подслушват един от айфоните на Тръмп и използват информацията, за да се опитват да му въздействат и да оказват влияние върху политиката на правителството му.

Президентът отхвърли представата, че използва несигурни телефони, като заяви в Туитър, че употребява само правителствени телефони и има "само един мобилен телефон, който рядко използва".