Китай поиска от Канада незабавно да освободи главния финансов директор на китайската технологична компания Huawei Мън Ванчжоу. Това заяви днес на брифинг говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС. Мън Ванчжоу е и дъщеря на основателя на компанията Жън Чжънфей.

Китай реагира остро и решително пред САЩ и Канада. Настояваме тези страни незабавно да обяснят причините за задържането и да освободят задържаната. Настояваме и за осигуряване на спазването на законните й права и интереси, заяви Гън Шуан.

"Задържане, без да се дават обяснения по каква причина, нарушава човешките права на задържания", заяви Шуан, цитиран и от БиБиСи.

Арестуваната в Канада Мън Ванчжоу

Снимка: AP/БТА

Коментирайки обвиненията срещу Мън Ванчжоу, че е нарушила американските санкции срещу Иран, Гън Шуан каза, че Китай, като член на Съвета за сигурност на ООН спазва стриктно всички резолюции на Съвета, но е категорично против едностранни санкции извън решенията на Съвета за сигурност на ООН.

Мън Ванчжоу е задържана на канадска територия - във Ванкувър на 1 декември, по искане на САЩ за екстрадиране и във връзка с обвинения за нарушаване на американските търговски санкции срещу Иран. Детайли за ареста засега не се съобщават.

От компанията Huawei заявиха, че нямат достатъчно информация за обвиненията към Мън Ванчжоу и "не знаят за каквото и да е нейно престъпление".

Huawei е един от най-големите производители и доставчици на телекомуникационно оборудване и услуги в света, като наскоро задмина Apple и се нареди втори при смартфоните след Samsung.

Какво се чу от Канада?

Министърът на правосъдието на Канада Джоди Уилсън-Рейбоулд потвърди датата и мястото на ареста на Мън Ванчжоу: "Тя се издирва за екстрадиция от Съединените щати и в петък е насрочено съдебно заседание". Министърът отказа повече подробности, тъй като самата Мън Ванчжоу е поискала забрана за публикуване на такива и това е било разпоредено в крайна сметка от съда.

Какво може да стои зад ареста?

Американските медии съобщиха, че Huawei е в процес на разследване за потенциални нарушения на санкциите на САЩ срещу Иран.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че министерствата на търговията и финансите на САЩ са обвинили китайската компания в предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Американски депутати многократно са упреквали компанията, че е заплаха за националната сигурност на САЩ, като твърдят, че нейната технология може да се използва за шпионаж от китайското правителство.

В отговор на ареста американският сенатор Бенджамин Сейси заяви пред Асошиейтед прес, че Китай агресивно подкопава американската национална сигурност, като за това често "използва частни субекти", предаде БиБиСи.

"Американците са благодарни, че нашите канадски партньори са арестували главния финансов директор", добави той.

В изявление Huawei заяви, че е спазило "всички приложими закони и разпоредби, в които компанията работи, включително закони и разпоредби за контрола върху износа и санкциите на ООН, САЩ и ЕС".