Съдът на германската провинция Бранденбург отмени закон, изискващ паритет 50 на 50 между мъже и жени в партийните листи за регионални избори - неуспех за усилията да бъде въведено подобно законодателство на федерално и регионално ниво, предаде ДПА.

Законът ограничава свободата на партиите да номинират кандидати и съответно да участват в избори, заяви конституционният съд на източната провинция, последвайки подобно решение на съда в централната провинция Тюрингия.

Съдът на Бранденбург се произнесе в полза на обжалванията на изискването за джендър паритет, подадени от две крайнодесни партии - "Алтернативата за Германия" и Националдемократическата партия.

Бранденбург бе първата от 16-те федерални провинции, която въведе закон за джендър паритет за избори, след като регионалният парламент прие законодателния акт с мнозинство. Той влезе в сила на 30 юни, припомня ДПА. Още няколко провинции са обсъждали или обсъждат въпроса. Той стигна и до националния парламент в Берлин, където неколцина депутати призоваха за подобни правила, за да се засили представителството на жените. На последните федерални избори през 2017 г. делът на жените в Бундестага падна от 37,3 на 31,2 процента, допълва ДПА.