Германската външна министърка Аналена Бербок посети украинския град Харков, който се намира недалече от фронтовата линия, и стана първият член на германското правителство, видял лично опустошения от войната район, предаде ДПА, цитирана от БТА.

При посещението, което не беше обявено предварително, тя бе съпроводена от украинския си колега Дмитро Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев.

Харков, чието население е над един милион души, се намира само на няколко десетки километра южно от руската граница и силите на Москва извършват атаки срещу него.

Бербок определи третата си визита в страната като проява на солидарност. Тя обеща, че Германия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Украйна, включително генератори, гориво и одеяла, както и "още военни пратки".

Визитата на външната министърка бе проведена броени дни след като германското правителство реши да предостави на Киев отдавна исканите от украинските власти бойни машини "Мардер". Киев настоява и за доставката на бойни танкове, но засега Берлин отказва.

Бербок допълни, че за нея е важно в това време на война "да не се губи от поглед мястото на Украйна в европейското ни семейство".

Миналата година страната кандидатства за членство в ЕС и Берлин иска да ѝ помогне да постигне напредък, каза още министърката, като уточни, че Киев трябва да постигне напредък в укрепването на върховенството на закона и в борбата с корупцията.

Бербок беше първият член на германското правителство, който посети Украйна след началото на пълномащабната руска инвазия. Първата ѝ визита беше през май.

Днес тя бе посрещната на гарата от харковския областен управител Олег Синегубов и от кмета на града Игор Терехов. Първата спирка от посещението ѝ беше разрушена трансформаторна станция, която, по думите на един от служителите ѝ, е била атакувана 15 пъти.

По-късно Бербок отиде и в детска болница и се срещна с пациентите ѝ.

Харков е един от най-тежко засегнатите от военните действия украински градове. Според украинските власти при артилерийски и ракетни атаки са пострадали повече от 8000 жилища.