Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви днес, че екзекуциите в Иран представляват "разрешено от държавата убийство". Иранското правителство използва смъртното наказание, за да всява страх сред населението, каза още той в изявление, цитирано от Ройтерс.

"Превръщането на наказателните процедури в оръжие срещу хората, които упражняват основните си човешки права като участване или организиране на демонстрации, се равнява на разрешено от държавата убийство", каза Тюрк. Той подчерта, че екзекуциите нарушават международното право.

В Иран в събота бяха изпълнени смъртните присъди на двама мъже за убийство на представител на силите за сигурност по време на протестите, обхванали цялата страна след смъртта на млада жена в полицейски арест през септември. Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, била задържана от нравствената полиция в столицата Техеран, защото не носела правилно своя хиджаб.

Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека е получила информация, че в скоро време предстоят още две екзекуции.

Общо 18 души бяха осъдени на смърт в Иран във връзка с протестите, посочва Франс прес. Най-новата присъда е срещу мъж на име Джавад Рухи по обвинения, че е изгорил копие на Корана и е унищожил и подпалил държавна собственост.

Сред осъдените на смърт в Иран е една жена, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Досега бяха екзекутирани четирима участници в протестите.

Реклама след 7-ми параграф