Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети през март Канада, предаде Франс прес, като се позова на изявление на Белия дом, разпространено след двустранна среща между Байдън и канадския премиер Джъстин Трюдо в столицата на Мексико.

На срещата президентът заяви, че очаква с нетърпение посещението си, отбеляза Белият дом.

Това ще бъде първата визита на американския президент в Канада от началото на мандата му през януари 2021 г., припомня АФП.

Байдън и Трюдо се срещнаха в град Мексико преди насрочената за по-късно през деня "Десета среща на върха на северноамериканските лидери", включваща и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Президентът Байдън благодари на премиера Трюдо за участието на Канада в оказването на помощ в сферата на сигурността, на икономическа и хуманитарна помощ на Украйна", се посочва в изявлението на Белия дом.

Двамата са обсъдили и сигурността и хуманитарната ситуация в Хаити - страна, много мигранти от която се опитват да стигнат до САЩ, минавайки през Мексико.

"Двамата лидери се ангажираха да продължат да съгласуват с партньорите си в Съвета за сигурност на ООН следващите стъпки в подкрепа на стабилността в Хаити, включително подкрепата за хаитянската национална полиция", се казва още в изявлението.

В началото на срещата на върха в Мексико Байдън и Трюдо обещаха "смели стъпки за борба с климатичните промени и превръщане на Северна Америка в двигател в развиването на чиста енергетика".

Те определиха настоящия момент като "уникален за укрепване на веригата за доставки на стратегически метали, електрически превозни средства и полупроводници".

Едва встъпил в длъжност, през февруари 2021 г. Байдън организира виртуална среща с Трюдо. "САЩ нямат по-близък приятел от Канада. Това е и причината да се обадя първо на вас като президент и с вас да е първата ми двустранна среща", заяви тогава Байдън.