В навечерието на предсрочни избори в Гърция, новата партия, наречена "Движение за промяна", тепърва предстои да дефинира политиката си, съобщи БНР.

Очаква се обаче тя да бъде подобна на тази на ПАСОК, която участва в управляващата коалиция, водена от дясноцентристката партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас.

Папандреу, наследник на една от най-известните политически фамилии в Гърция, беше премиер на Гърция между 2009 и 2011 г. Той управляваше страната при избухването на финансовата криза и подписването на първия меморандум с международните кредитори.

С отцепването си от ПАСОК той прави по-трудно предвидими резултатите от насрочените за 25 януари предсрочни парламентарни избори, отбелязва агенция Ройтерс.

"Време е за следващата стъпка на прогресивните сили в страната", заяви Папандреу в публикация на страницата си във Фейсбук. "Време е да изградим заедно нов политически дом, който да приюти прогресивните ценности, които ни обединяват".

Той уточни, че официалното представяне на партията ще бъде утре, пише Дневник.

Отцепването на Папандреу от ПАСОК се очакваше от известно време. Социалистическата партия, която доминираше в гръцката политика в продължение на 40 години, сега има едва 5 процента подкрепа според последните проучвания.

Разцепването може да я свали под 3-процентния праг, необходим за влизане в парламента, но няма гаранция и за влизането на "Движение за промяна" на Папандреу.

Опозиционната радикална левица СИРИЗА, която иска предоговаряне на условията на спасителните споразумения на Гърция и отписване на част от дълга й, води пред консервативната Нова демокрация с около 3 процентни пункта според най-новите проучвания преди предсрочните избори на 25 януари.