Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че ще призове Европейския съюз да наложи санкции на държави членки, които отказват да приемат бежанци, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос днес бяха на посещение в Анкара и Атина в опит да бъде намален напливът на мигранти към гръцките острови.

Редица страни от Централна и Източна Европа, включително Унгария, Полша и Чехия, се противопоставят на квотите на ЕС за бежанците, което според Атина налага несправедливо бреме на граничните държави членки на ЕС като Гърция, Испания и Италия.

Ще кажа следното нещо ясно: ще повдигна въпроса за налагане на специфични санкции за европейските страни, които отказват да участват в честното разпределение на бежанци в ЕС, каза Мицотакис.

Това е акт на лицемерие. Не може да се възползвате от ползите от свободното пътуване и търговия и да не приемете 1000 или 2000 бежанци като част от действията на ЕС за справяне с проблема, посочи премиерът на Гърция.

През летните месеци се увеличи напливът на мигранти от Турция и стана причина за препълване на бежанските лагери на гръцките острови, сред които Лесбос и Самос, където са разположени най-големите лагери.

Нелегалните пътувания до Гърция се увеличиха през последните седмици и месеци, каза Димитрис Аврамопулос.

Има спешна нужда за по-нататъшно затягане на мерките, за да бъдат спрени нелегалните пътувания от Турция, добави той.