Организаторите на Евро 2016, който започва в петък във Франция, обаче не изключват мачове да се играят при закрити врати при определен сценарии.
Домакините обявиха, че не само мерките за сигурност, но и неблагоприятни климатични условия могат да доведат до това.

"Нямаме конкретна заплаха за определен мач от Евро 2016", каза Жак Ламбер, председател на организационния комитет на европейското първенство.

Германската полиция вече обяви, че въоръжени служители ще бъдат изпратени във Франция, за да помагат за поддържане на сигурността по време на Европейското първенство по футбол, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полицейската говорителка Никол Белингхаузен потвърди информация на в. "Билд", че освен пистолети германските полицаи ще могат да носят също лютив спрей и други подобни оръжия, но заяви, че не е необичайно те да бъдат въоръжени, когато помагат извън Германия.

По тактически причини тя не разкри колко служители на реда ще бъдат изпратени във Франция за продължаващото един месец Евро 2016, но каза, че те ще бъдат разположени на няколко места, предимно за да помагат в общуването с германскоезичните запалянковци.

По думите й германските полицаи ще помагат на френските си колеги на границата, на жп линии и други "подбрани места във Франция".

На 13 ноември миналата година имаше самоубийствени атентати и стрелба с автомати на няколко места в Париж почти по едно и също време. Сред целите на терористите бяха стадион (Стад дьо Франс), концертна зала, ресторанти. При атаките загинаха почти 140 души.

В началото на миналата година джихадисти атакуваха редакцията на сатирично списание и еврейския супермаркет. 12 души бяха убити при стрелба в редакцията "Шарли Ебдо".

На 22 март тази година столицата Брюксел стана мишена на атентати, организирани от "Ислямска държава", при които загинаха 31 души.

След поредицата атентати и непосредствено преди Евро 2016, френското правителство обяви, че пуска ново мобилно приложение, което алармира за евентуални терористични заплахи. Приложението, което ще е безплатно на френски и английски, ще изпраща съобщения в случай на "очаквана атака”, каза вътрешният министър на Франция.

Алармата на приложението ще се включва след по-малко от 15 минути, след като инцидентът бъде установен от властите и ще е персонализирано спрямо локацията на потребителя.

Евро 2016 ще бъде с историческа посещаемост

Европейско първенство във Франция се очертава да бъде най-посетеното в историята на тези форуми, защото за него са продадени най-много билети досега.

От Европейската футболна централа, която се грижи за пускането на пропуските на пазара, до момента вече са изкупени 2.5 млн. талона. Това представлява над 95% от пуснатите на пазара билети.

В петък вечерта домакините и Румъния започват надпреварата, а все още има ограничен брой билети на цена от 595 евро. Те са само за ложите.

Общо мачовете, за които все още има останали билети, са 14. Всички те са от груповата фаза, но има твърде малко талони и за тях. Сред тези мачове са Испания - Чехия, Уелс - Словакия, Австрия - Унгария, както и два мача на Португалия.

Всичко за Евро 2016 във Франция >>>