Джихадистът от групировката "Ислямска държава" бе ранен в крака и арестуван при полицейска операция в Брюксел.

Салах Абдеслам казал при разпит от страна на следователите, че искал да се самовзриви на "Стад дьо Франс", но се отказал, заяви  прокурорът на френската столица Франсоа Моленс пред репортери, цитирани от БТА.

Той не посочи по каква причина Абдеслам е изоставил своя колан с експлозиви.

Трябва да се отнасяме предпазливо към първоначалните изявления на терориста, предупреди прокурорът на Париж.

Моленс посочи, че Салах Абдеслам ще трябва да даде обяснения при поредица разпити.

Той спомена изрично присъствието на Абдеслам в 18-и район на Париж във фаталната вечер на 13 ноември, петък, в 22 ч., след като оставил няколко други терористи край "Стад дьо Франс" с черна кола "Рено Клио", открита в района четири дни след атентатите.

В комюнике, разпространено непосредствено след терористичните актове, "Ислямска държава" каза, че е възложила на своите последователи да извършат нападение именно в 18-и район на Париж.

По-късно през нощта джихадистът изоставил своя колан с експлозиви в Монруж, Южен Париж, преди да бъде откаран с автомобил в Брюксел от двама приятели.

На този етап от разследването изглежда, че Салах Абдеслам е изиграл централна роля при формирането на терористичните групи, извършили атентатите на 13 ноември, при логистичната подготовка на атаките и самият той е бил във френската столица по време на нападенията, отбеляза Моленс.

Той подчерта, че Абдеслам е участвал в прекарването на терористи в Европа. Между лятото и есента на 2015 г. джихадистът е бил в Гърция, Унгария, Австрия, Германия, Холандия и Франция, където е бил проверен на няколко пъти.

Салах Абдеслам бе откаран днес в затвора в северозападния белгийски град Брюж, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Той е настанен в единична килия в специално отделение на затвора за особено опасни лица, които има риск да избягат.

По-рано днес на Абдеслам в Белгия бяха повдигнати обвинения в убийства по терористични подбуди и участие в терористична група.

Франция издаде нова европейска заповед за арест срещу терориста.

Решението за предаване на Салах Абдеслам от Белгия на Франция ще бъде взето до 2-3 месеца.