От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за загинали или ранени български граждани в белгийската столица. МВнР е в постоянна връзка с българското посолство в Брюксел.

14 жертви на летището

Взривовете на летище "Завентем" избухнаха в залата за заминаващи пътници около 9 часа. От сградата на терминала се извиваше димен стълб. Сградата е със счупени стъкла. Районът е отцепен.

Вижте снимки>>>

Белгийската прокуратура съобщи, че се касае за терористичен акт, извършен от атентатор-самоубиец. По последни данни загиналите са 14, а ранените - 135 души.

Предполага се, че вторият взрив на летището е дошъл от кола-бомба.

Свидетели, цитирани от "Льо Соар", разказват, че първо е имало стрелба с автоматично оръжие, после някой извикал нещо на арабски, а после отекнали двете експозии.

Единият взрив е избухнал до гишетата за чекиране на "Америкън Еърлайнс". А втората експлозия е станала в салона за чартърните полети, съобщи bTV.

Белгийска медия разпространи снимка на трима мъже, които според изданието са заподозрени за атентата на "Завентем". Вижте я>>>
От снимките се вижда, че двамата заподозрени имат ръкавица на една от ръцете си. Според експерти това вероятно им е помогнало да скрият детонаторите на бомба или на колан с експлозиви. Смята се, че мъжете вляво са извършили самоубийствения атентат, а мъжът с бялото яке в момента е издирван.

Полицията търси също и мъж, заложил бомбата във влака на метростанция "Малбек".

Летището е затворено и няма да работи поне до 7 часа утре. По информация на белгийска телевизия - силите за сигурност са намерили невзривен шахидски пояс с експлозиви. Открит е и автомат "Калашников".

Лекари съобщиха, че избухналите взривни устройства са били пълни с пирони, за да нанесат по-големи щети.

Над 4000 пътници от брюкселското летище остават във временни центрове, разположени в спортните зали на училища и спортни клубове в съседни общини.

Спрян е целият обществен транспорт в Брюксел до второ нареждане. Високоскоростните влакове от и към белгийската столица също са спрени. Всички метростанции в Брюксел са затворени. Сградите на правителството, на Европейската комисия и на парламента на Белгия в Брюксел бяха евакуирани.

Малко след 17 ч. властите съобщиха, че хората в Брюксел са свободни да напуснат сградите, в които се намират от сутринта заради терористичните удари.

Трети взрив - в метрото

Малко преди 10.30 ч. взрив избухна на метростанция "Маалбек" в Брюксел. Първоначално белгийските медии съобщиха, че е имало експлозии на три от централните станции на метрото в Брюксел.

От управлението на подземната железница обаче обявиха, че експлозията е избухнала само на станция "Маалбек", която е на около 300 метра от сградите на Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския съвет. От входа на станцията излизаше гъст дим.

По последна информация на "Маалбек" са загинали 20 души. Кметът на Брюксел Иван Майер съобщи, че броят на ранените е нараснал до 106 души. 17 от тях са в критично състояние. Един от пострадалите е словенски дипломат, допълни Скайнюз.

Взривът става, докато влакът с 3 вагона е потеглял от станцията. Експлозията е засегнала най-много средния вагон.

Контролирани взривове

Белгийските военни са обезвредили в последния час съмнителни предмети в Брюксел, съобщиха местни медии и официални източници.

На летището е бил взривен контролирано пакет.

В Брюкселския свободен университет също е имало контролирана експлозия, висшето училище е евакуирано. Съобщава се също за евакуация на АЕЦ "Тианж", както и за предприети допълнителни мерки за охрана на втората белгийска атомна централа - "Дул".

Последните съобщения са за контролирани взривове също в кв. "Етербек", както и около кулата "Миди" в района на основната железопътна гара в столицата

Опасения от нови атаки и арести

Премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви на пресконференция, че властите се опасяват от нови атаки. Той призова "повече от всякога всички към спокойствие и солидарност". Мишел съобщи, че по белгийските граници контролът е повишен, а в Брюксел са извикани военни подкрепления.

Полицията в Брюксел е арестувала двама мъже на Noordstation. Причината за ареста им още не е известна, предаде БНТ.

В квартал "Шербек" пък се провежда специализирана полицейска операция.
Прокуратурата обаче помоли медиите да не разпространяват повече никакви данни по следствието, свързано с извършените терористични удари.

Съветът по национална сигурност бе свикан на заседание. Равнището на терористична заплаха в цяла Белгия е повишено в максимална степен. Границите са поставени под пълен контрол.

В страната е обявен тридневен траур.

"Ислямска държава" пое отговорност

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за извършените в Брюксел терористични актове, предаде ТАСС, като се позова на египетски медии.
Екстремистите са разпространили изявление в свързаната с тях информационна агенция "Амак", съобщават египетските медии.

В комюникето терористите не разкриват никакви подробности за нападенията. Те обаче заплашват с нови атаки в Европа.

Агенция Ройтерс съобщава, че поддръжници на ИД хвалели нападенията в Брюксел в социални медии.

"ИД ще ви накара да се замислите хиляда пъти, преди да посмеете да убивате отново мюсюлмани", пише един поддръжник на групировката в Туитър.

Взривовете в белгийската столица избухнаха четири дни, след като единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам бе задържан в Брюксел.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?