Лидерите на държавите от ЕС призоваха държавите и институциите да се подготвят за Брекзит без споразумение за свободна търговия. Европейската комисия беше упълномощена да подготви пакет от извънредни едностранни мерки в случай на такъв сценарий, се казва в приетото изявление на днешния Съвет на ЕС по въпросите на Брекзит. Срещата на върха на държавите-членки на ЕС одобри удължаване на преговорите "с няколко седмици", но не по-късно от 31 декември, с надеждата все пак да се стигне до споразумение.

Европейският съюз упълномощава главният преговарящ Мишел Барние да продължи преговорите през следващите седмици и призовава Великобритания да предприеме необходимите действия за постигане на споразумение, се казва в документа.

"Във връзка с това ЕС призовава всички държави и институции от общността, както и заинтересованите играчи, да активизират работата си на всички нива за подготовката на всякакви сценарии, включително липсата на споразумение", пише още в изявлението.

Съветът информира Лондон, че споразумението за напускането на Великобритания "и всички протоколи към него трябва да бъдат приложени своевременно и в пълен обем".

Международният образ на Великобритания може да пострада, ако Лондон не спазва постигнатите споразумения с ЕС. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция, след като държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС потвърдиха днес готовността за продължаване на преговорите.

Мишел призова Лондон да предприеме необходимите стъпки за успешно приключване на преговорите. Постигнатите договорености трябва да се прилагат, добави той. Мишел съобщи, че ЕС продължава подготовката си, включително и за провал на преговорите. По неговите думи отказът досега на британската страна за равни условия за бизнес създава заплаха за стотици хиляди работни места в ЕС.

Има въпроси, по които различията с Великобритания се запазват и заради които може да не се постигне споразумение, посочи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Той добави, че европейският преговорен екип остава на пълно разположение в следващите 2-3 седмици. Имаме намерение да постигнем споразумение и сме готови да работим, допълни Барние.