Самият факт, че първото заседание на групата на високо равнище, свързано с изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа ще бъде в София, показва по безспорен начин, че Европейската комисия подкрепя идеята за създаването на газов хъб в България. Това каза по БНТ Теменужка Петкова, министър на енергетиката, във връзка с предстоящия днес международен енергиен форум в София.

Източниците могат да бъдат различни. Както знаете изключително много се разчита на доставките по южния газов коридор и доставките от Азербайджан, допълни Петкова.

Премиерът Бойко Борисов вече представи на ЕК идеята страната ни да бъде газоразпределителен център за държавите от ЕС в региона и за страните от Европейската енергийна общност.

В края на декември стана ясно, че България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта.

Позицията на Борисов е, че газопровод до България трябва да има, дори Русия да държи да изгражда газов център в Турция.

"Нека да го докарат тук потока. Тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция", заяви премиерът, цитиран от БНР.

На последната си среща Борисов и Марош Шефчович обсъдиха готовността на Брюксел да направи оценка, как съществуващите механизми за финансова подкрепа могат да помогнат за осигуряването на финансиране за енергийните проекти.

Преди дни заместник-председателят на ЕК по енергийния съюз коментира очакванията си за срещата на групата страни, участнички в спрения "Южен поток".

"По отношение на газовия хъб в България знам, че това е приоритетен въпрос за премиера и правителството, но разбира се, ще е много важно, как ще изглежда това предложение, каква точно ще е идеята... Защото ЕК подкрепя изграждането на такива газови центрове, ако те са прозрачни, работещи и има гаранции за търговията с втечнен газ", коментира Шефчович, цитиран от БНР.
 
Всичко това трябва да бъде поставено на масата, след което ще е нужно споразумение със страните от региона, че това е пътят, който те избират. Тогава вече можем да потърсим финансиране и експертна подкрепа, добави Шефчович.

"ЕК сега смята за най-важен проекта за "Южен газов коридор". Той също трябва да мине през Турция: газът от находището Шахдениз в Азербайджан се планира да се транспортира през Турция и Гърция за Европа", каза преди дни Мигел Канете, еврокомисар по енергетиката.
 
Двамата еврокомисари ще участват в софийската конференция днес.

Същевременно новото правителство в Атина иска да превърне Гърция в енергиен кръстопът, както на Средиземноморския район, така и за цяла Европа.

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?