Руският енергиен гигант „Газпром” спря подаването на синьото гориво за Украйна заради натрупаните огромни дългове към компанията. Отсега нататък доставките ще се осъществяват само след като бъдат платени авансово.

До 10 ч. московско време (9 ч. българско време) Русия очакваше Украйна да плати 1,95 милиарда долара от газовия си дълг преди да премине към новата система на плащане за Украйна.

През зимата може да възникнат проблеми с газоснабдяването на ЕС, ако не бъдат запълнени подземните хранилища в Украйна, предупреди еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Той призова европейските компании да помогнат на Украйна да запълни с газ подземните си хранилища.

ЕК не разполага с официална информация от Русия чрез механизма за ранно предупреждение за прекъсването днес на газовите доставки за Украйна, съобщи Сабине Бергер, говорител на Гюнтер Йотингер.

Русия: Толкова газ, за колкото е платено

"Решението беше взето заради хронично неплащане от страна на "Нафтогаз Украйна". Просрочените задължения на компанията за доставения руски газ възлизат на 4,458 милиарда долара - 1,451 милиарда долара за периода ноември-декември 2013 г. и 3,007 милиарда долара за април-май 2014 г.", съобщи "Газпром".

Решението за въвеждането на режима на предплащане беше взето в пълно съответствие с действащия договор, заяви говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от БНР. Отсега нататък Украйна ще получава толкова газ, колкото е платила, добави той.

Преговорите за разрешаване на газовия спор се водиха до последния момент, но без да бъде постигнат компромис.
Спорът ще се решава от международния арбитраж
. "Газпром" подаде в Международния арбитражен съд в Стокхолм иск за 4.5 млрд. долара срещу "Нафтогаз Украйна". Украинската държавна енергийна компания съобщи пък, че е завела иск за 6 милиарда долара срещу "Газпром" в Стокхолм.

Предложената от Русия цена от 385 долара за хиляда кубични метра е обективна и се подкрепя от ЕК и съответства на препоръките на МВФ за Украйна, заяви Милер.

ЕК предложи план за изход от кризата

ЕК предлага на Русия и Украйна да се съгласят в понеделник украинската страна да погаси половината от двумилиардния си дълг, а останалата част да бъде изплатена на шест вноски до края на годината. При това доставките на руския газ не трябва да бъдат прекратявани, а плащанията за тях трябва да се осъществяват своевременно в съответствие с действащия договор.

Предложението на ЕК включва понижаване на цената за газ за летния период – 300 долара за 1000 куб. м и 385 долара за зимния период. Заговори се и за предложение за "междинна цена" - 326 долара.

Йотингер съобщи, че Украйна вече се е съгласила на тази цена, а „руските партньори все още не”.

България следи ситуацията внимателно


Към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Българската страна следи с особено внимание динамично променящата се ситуация, свързана с доставките на природен газ за България и Европа през Украйна и при необходимост има готовност да предприеме незабавни действия за защита на интересите на българските потребители, се посочва в официална позиция на МИЕ, разпространена до медиите.

Заглавие в "Комерсант": "Москва вече е хванала вентила"

Провалът в преговорите ще създаде предпоставки за проблем с транзита на руски газ в Европа. Но ситуацията с доставките ще се изостри до краен предел едва през есента, което дава на страните шанс за продължаване на преговорите, прогнозира руският "Комерсант", цитиран от БТА.
Според изданието, "Газпром" ще продължи подаването на газ в украинската газотранспортна система само за целите на транзита към Европа.

"Комерсант" отбелязва, че позицията на Европейската комисия по газовите преговори се е променила от проукраинска в началото до умерено проруска, а Украйна е натрупала повече от двойни запаси газ в подземните си хранилища.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?