За ключови се смятат постовете на председател на Европейския съвет и на върховен представител на ЕС по външната политика.

Решението за назначенията ще бъде взето на следващата среща на върха, насрочена за 30 август, обяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от световните агенции.

Не можахме да намерим решение по пътя на консенсуса. Продължаваме с консултациите и Европейският съвет ще вземе решението на 30 август”, заяви той.
За решаването на такъв деликатен пост е нужно време, добави Ван Ромпой.

Не е било постигнато съгласие за кандидатурата на италианката Фредерика Могерини за поста върховен представител на ЕС по външната политика. Срещу нейната кандидатура се е обявила Литва, според която Италия поддържа твърде близки отношения с Русия в контекста на украинската криза, предаде БНР. 

Франция обаче се обяви в подкрепа на Могерини.
Постът трябва да е за социалист и за жена, категоричен е президентът Франсоа Оланд. Могерини е представител на левицата.

Неофициално се разбра, че постът върховен представител на ЕС по външната политика е отреден за социалистите, след като те подкрепиха представителя на ЕНП за председател на ЕК. Във връзка с това споразумение най-голям шанс за този пост има именно Могерини.

Логично е да стане така, смята и германският канцлер Ангела Меркел.

Бъдещият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер усилено се опитва да си гарантира, че Кристалина Георгиева (ЕНП) ще бъде номинирана от правителството в София за еврокомисар и за поста върховен представител по въпросите на външните работи, съобщиха европейски медии.

Кой-какво каза по въпроса преди заседанието


Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. той обаче не се ангажира с позиция дали тя ще е българското предложение за еврокомисар.

"Напълно възможно е сега да се състои само първоначална дискусия и днес да не се вземат решения. Подкрепям идеята подробно да разясним оставащите открити въпроси. Не мисля, че това ще може да стане днес", каза по-рано Меркел.

Финландският премиер Александър Стуб заяви, че трябва да се намери подходящият баланс в пакета от назначения и че трябва да се вземат предвид политическите, половите и географските фактори.

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд обаче призова за бързо определяне на новия върховен представител на ЕС за външната политика.
"Много важно е да имаме нов върховен представител възможно най-скоро, защото това е нужно за сглобяване на останалата част от мозайката", каза той.

Бойко Борисов: Кандидатурата ни трябва да е Кристалина Георгиева

Ясно е, че кандидатурата трябва да бъде на Кристалина Георгиева, тъй като ГЕРБ победи категорично на изборите, каза той пред български журналисти в Брюксел, където е на среща на ЕНП.

Борисов потвърди, че премиерът Пламен Орешарски днес е пристигнал за срещата на ЕНП, а не на ПЕС.

Кристалина Георгиева е най-уважаваният в момента български политик според всички рейтингови агенции. Тя е от партията, победила на изборите и от най-голямото политическо семейство - ЕНП, каза Борисов.