Европейската комисия подписа договор за съвместни обществени поръчки с фармацевтичната компания "Гилиъд" за доставка на 500 000 дози Veklury - търговската марка на Ремдесивир, която се използва в лечението срещу COVID-19. Рамковият договор обхваща всички страни от ЕС и държавите от Западните Балкани, съобщи ЕК.

Сделката включва всички държави членки на Европейския съюз, но също така и държави от Европейското икономическо пространство, както и шест страни кандидатки и потенциални кандидатки за членство в ЕС, се казва още в изявлението. Всички те могат да заявят своите поръчки. Добавя се, че при необходимост може да се увеличи договореният брой дози.

На този етап Veklury е единственото лекарство с разрешение за продажба на пазара в ЕС за лечение на пациенти с COVID-19.

"Правим всичко необходимо, за да гарантираме налични безопасни и ефективни терапевтични средства срещу COVID-19. Чрез съвместните поръчки на ЕС ние даваме възможност на държавите в цяла Европа да обединят усилията си и да получат достъп до жизненоважно оборудване и лекарства", отбеляза еврокомисарят по здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес

Подписването на този рамков договор за съвместни обществени поръчки следва договора на Комисията с "Гилиъд" за осигуряване на 33 380 дози Veklury, които вече се разпространяват в ЕС и Великобритания от август насам.

Новото споразумението е факт, след като по-рано тази седмица стана ясно, че европейските страни са изправени пред недостиг на Ремдесивир