Европейският съюз възнамерява да не допуска на територията си граждани на САЩ, когато отвори границите си за трети страни, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Американският ежедневник цитира два списъка със страни, чиито граждани ще имат право да пътуват в Европа и които са в процес на договаряне между членките на ЕС, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА. Американците засега са изключени от двата списъка, заедно с гражданите на Бразилия и Русия.

За последното денонощие в САЩ са установени над 32 000 нови инфекции и близо 800 нови смъртни случая, показват данни на университета Джонс Хопкинс.

В някои бивши огнища на епидемията като Ню Йорк ситуацията се подобрява, но в някои южни и западни щати има значителен ръст на новите случаи. Тексас регистрира вчера 5000 инфекции - рекорд от началото на пандемията - което накара губернатора републиканец Грег Абът да призове жителите на щата да си стоят по домовете.

Четирима висши американски здравни служители и членове на създадената от президента Доналд Тръмп работна група за коронавируса заявиха, че той не е искал от тях да забавят тестването за заразата, предаде междувременно Ройтерс.

Директорът на Националния институт по алергии и заразни болести Антъни Фаучи, комисарят на Управлението по храните и лекарствата Стивън Хан, директорът на Центъра за контрол и превенция на болестите Робърт Редфилд и помощник-министърът на здравеопазването Брет Джироа свидетелстваха пред комисията за енергетика и търговия на Камарата на представителите на Конгреса. В своите показания те заявиха, че Тръмп не е искал от тях да забавят тестването за вируса.

Фаучи също така каза, че в САЩ се наблюдава тревожно увеличение на броя на заразените в редица щати като Тексас, Флорида и Аризона. По думите му една от причините е повишаването на разпространението на заразата в отделни общности в тези щати.