Обстрелът, предприет от Хамас срещу Израел, е терористично действие. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.

Той добави, че първата стъпка е била на Хамас, а Израел е отговорил. "Осъждаме изстрелването на ракети от Газа, но въпреки правото на Израел да се защити, отговорът трябва да бъде съразмерен и съобразно международното законодателство", посочи говорителят.

Според него израелските действия срещу журналистите на място са изключително обезпокоителни. Той допълни, че независимите репортажи, особено от място на конфликт, са много необходими.

Основната цел е спиране на насилието и възстановяване на дипломатическата работа. Най-голямата цена плащат цивилните от двете страни на конфликта, отбеляза говорителят.

По думите му засега налагането на санкции не е на дневен ред, а съмненията за въоръжаването на палестинците от Иран няма да се обсъжда във Виена в хода на преговорите по ядреното споразумение с Техеран. Предстои външните министри от ЕС да обсъдят във видеоконференция последните събития в ивицата Газа.

При израелски въздушен удар днес в ивицата Газа бе убит висш командир на екстремистката групировка "Ислямски джихад", съобщиха източници от израелската армия и от групировката.

Убийството на Хусам Абу Харбид, командир на северната бригада на "Ислямски джихад", вероятно ще доведе до ожесточена реакция от страна на екстремистката групировка на фона на размяната на удари между Израел и управляващата в ивицата Газа ислямистка групировка Хамас, отбелязва Ройтерс.

В изявление, потвърждаващо убийството на Харбид, израелската армия посочи, че той "стои зад няколко терористични атаки с противотанкови ракети срещу цивилни израелци", включително една от първия ден в сегашния цикъл на насилие, при която е ранен един цивилен в Израел. Харбид бе командир на "Ислямски джихад" от 15 години.