Крушевачкият епископ Давид е заразен с коронавирус и е приет в болница в Белград с кашлица и първи симптоми, съобщава сръбската държавна телевизия РТС. Епископ Давид вчера отслужи опелото на сръбския патриарх Ириней.

Епископът бил тестван след погребението и резултатът е бил положителен. Той няма бронхопневмония.

През април епископ Давид също бе хоспитализиран в болницата в Земун по подозрение, че е заразен с коронавирус, но тестът му тогава се оказа отрицателен.

Хиляди хора присъстваха вчера на погребението на патриарх Ириней и мнозина не спазваха превантивните мерки, съобщи Асошиейтед прес. Повечето свещеници и много вярващи не носеха маски и не спазваха физическа дистанция, целуваха стъклото над тялото на патриарха и дори използваха една и съща лъжичка за причастие. Дори свещениците в храма "Свети Сава" бяха без маски. Сръбските епидемиолози казаха, че не могат да забранят събирането на хора на погребението на патриарха.

Ириней почина в петък от Ковид-19 три седмици, след като отслужи опело и литургия на погребението на митрополит Амфилохие, чието тяло в отворен ковчег вярващите целуваха, макар и той да почина от Ковид-19.