Европейската народна партия (ЕНП) реши днес да замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС, съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от БТА.

Наказанието

Решението е било прието със 190 гласа "за" срещу три "против". По силата на това решение ФИДЕС няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на утрешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕНП унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства.

ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки. 

По думите на Вебер преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че "има надежда за бъдещето", особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност - не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради "днешната европейска действителност".

Вебер е кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия.

Какво отговори Орбан след другарския съд

 

На последвала пресконференция Орбан съобщи, че днес е бил готов да напусне ЕНП, но остава и ще подкрепя Вебер като кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Той отрече да е водил кампания срещу настоящия председател на комисията Жан-Клод Юнкер. Орбан изрази изненада от днешните събития и добави, че очаква докладът на комисията на ЕНП за дейността на ФИДЕС да бъде готов след изборите за евродепутати. Според него изводите в доклада ще бъдат положителни.

Съперниците ни не биха могли да получат по-голям подарък. Основният въпрос беше дали можем да победим социалистите и да останем най-голямата група в ЕП, коментира той.

По неговите думи на днешната среща не е станало дума нито за бъдещите политически съюзи в ЕП, нито за корупцията в неговата страна, нито за Джордж Сорос. Орбан заяви, че Унгария не може да участва в прокуратурата на ЕС заради ограничения в конституцията.

Няма да променя политиката и политическия си подход. Полските и унгарските представители в ЕНП оставаме зад европейските ценности, но сме срещу миграцията и за защита на християнските ценности, обобщи Орбан.

По-рано Гергей Гуяш, шеф на кабинета на Орбан, обяви, че ако членствот на партията бъде замразено, тя ще напусне европейската десница, защото става въпрос както за достойнството на ФИДЕС, така и на Унгария, предаде БНР.

Самият Орбан обяви (още щом разбра какво му се готви), че ако Фидес бъде изключена от ЕНП, първо ще се обърне за възможен нов съюз към Полша, където начело на управляващата партия "Право и справедливост" е неговият единомишленик Ярослав Качински.

Как се стигна решението на ЕНП

Напрежението между Орбан и ЕНП се засили, след като в Унгария започна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е член на ЕНП. Юнкер, заедно с Джордж Сорос, бе представян като привърженик на нелегалната миграция. На 20 март по инициатива на 13 от 56-те национални партии членки на ЕНП ще се състои гласуване за изключването на ФИДЕС или за замразяването на нейното членство в групата.

По улиците в унгарски градове се появиха билбордове, а в проправителствени медии - реклами, с лицата на Джордж Сорос и Жан-Клод Юнкер и надпис: "Имате право да знаете какво планира Брюксел". Двамата бяха набедени, че заговорничат за унищожаване на европейската цивилизация чрез довеждане на мюсюлмани на континента. В рекламите се говори за предполагаеми действия, които ЕС щял да предприеме, за да облекчи имиграцията - по-лесен достъп до визи или плащания в брой за имигрантите. ЕК определи тези послания като "теории на конспирацията".

Извинението не свърши работа

Преди седмица Орбан написа писма до лидерите на европейските консервативни партии, които поискаха изключването на неговата партия ФИДЕС от ЕНП.  В писмата унгарският премиер поднес извиненията си за използвания от него обиден език, но отбелязва, че в политическите му възгледи няма промяна.

Орбан се извини за това, че е наричал критиците си "полезни идиоти", една фраза, която той заимствал от Ленин и използвал по адрес на политиките, а не за отделните политици.

На снимката: Виктор Орбан пристига на заседанието на ЕНП