Премиерът на Унгария Виктор Орбан постави условията, при които неговата партия Фидес ще остане член на Европейската народна партия (ЕНП), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Антал Роган, началник на правителствената канцелария, обяви какви са те.

За Фидес си струва да остане в ЕНП, ако:

  • ЕНП не се присъедини изцяло към редиците на привържениците на миграцията;
  • защитата на границата се прехвърли от компетенциите на Еврокомисията към компетенцията на страните членки;
  • министрите на вътрешните работи трябва да получат правомощия да вземат решения по въпроси, засягащи миграцията и защитата на границата;
  • бюджетът на ЕС трябва да бъде използван за плащане на половината от разходите, които членки на ЕС имат по опазването на границата.

Фидес остава в ЕНП до категоричното изясняване на тези въпроси, добави Роган.

Следващата седмица ЕНП ще решава дали да изключи Фидес.

Напрежението между Орбан и ЕНП се засили, след като в Унгария започна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е член на ЕНП. Юнкер, заедно с Джордж Сорос, бе представян като привърженик на нелегалната миграция. На 20 март по инициатива на 13 от 56-те национални партии членки на ЕНП ще се състои гласуване за изключването на Фидес или за замразяването на нейното членство в групата. Но отстраняването на унгарската партия би отслабило позициите на ЕНП за изборите за Европейски парламент през май. Сега десноцентристката ЕНП разполага с най-много депутати в парламента на ЕС, припомни ДПА.